Un grup de elevi cere guvernului să suspende ordinul privind amânarea olimpiadelor

Un grup de elevi din municipiul Chișinău a adresat o scrisoare deschisă ministrului Educației Lilia Pogolșa și premierului interimar Aurel Ciocoi. Aceștia cer suspendarea ordinului ministerului Educației, Culturii și Cercetării, privind amânarea olimpiadelor.

Scrisoarea a fost publicată pe Facebook de către Organizația de Tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Elevii susțin că, dacă se va amâna desfășurarea olimpiadelor naționale, aceștia nu vor mai putea participa la competițiile internaționale.

„Credem că amânarea olimpiadelor nu este o idee bună, deoarece în cazul în care numărul de oameni infectați cu Covid-19 va continua să crească, organizarea olimpiadelor nu va mai fi posibilă. Astfel, selecția la etapa municipală urmează a fi făcută cât mai rapid, astfel încât să avem un număr și mai restrâns de elevi care să poată participa la etapa republicană și în cele din urmă la baraje. Pe lângă asta, mai sunt și olimpiade internaționale și balcanice care se desfășoară mai devreme decât majoritatea internaționalelor și unde înscrierea echipelor trebuie făcută cu ceva timp mai înainte”, se arată în scrisoare.

Reacția vine după ce, pe 3 februarie, ministrul Educației Lilia Pogolșa a semnat un ordin în care se menționează că olimpiadele sunt amânate pentru o perioadă nedeterminată, din cauza pandemiei de coronavirus.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: