Andei Mardari / NewsMaker

Un judecător din Chișinău și un avocat riscă amendă sau închisoare: ajung pe banca acuzaților

Un judecător din Chișinău și un avocat riscă o amendă de până la 200.000 de lei sau o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 7 ani. Aceștia vor ajunge în fața judecătorilor. Conform Procuraturii Anticorupție, judecătorul i-ar fi spus avocatului că poate determina un coleg de-al său să adopte „o decizie favorabilă” și, în acest sens, ar fi primit bani de la avocat.

Procuratura Anticorupție a comunicat, pe 21 martie, că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza penală împotriva unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău și a unui avocat. Aceștia sunt învinuiți de trafic de influență. Cauza penală a fost inițiată în octombrie 2023.

„În octombrie 2023, judecătorul i-ar fi declarat avocatului că are influență asupra unui coleg de-al său și îl poate determina să adopte o decizie favorabilă pe marginea cererii depuse de către avocat în interesul unui client de-al său. Astfel, pentru a realiza influența promisă, judecătorul ar fi primit de la avocat mijloace bănești în cuantum neconcretizat, bani care ar fi fost transmiși în biroul judecătorului”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția.

Conform Procuraturii Anticorupție, pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: