Un lider de partid din Moldova, chemat la audieri de procurori. Motivul – un anunț pentru Ria Novosti
Full Article 5 minutes read

Un lider de partid din Moldova, chemat la audieri de procurori. Motivul – un anunț pentru Ria Novosti

Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova Alexandr Kalinin a fost citat de procurorii moldoveni pentru audieri. Procurorii au declarat că s-au autosesizat urmare a anunțului lui Kalinin despre formarea „unui pluton internațional de soldați, care ar urma să lupte în Ucraina și eventual în Moldova, pe viitor”. Kalinin a făcut declarații în acest sens pe 1 decembrie într-un interviu pentru agenția de presă din Rusia „Ria Novosti”. În același interviu, Kalinin a spus din numele cetățenilor țării noastre că moldovenii „susțin politica președintelui Federației Ruse”, dar și „operațiunea specială”. Menționăm că, pe 27 noiembrie, șefa statului Maia Sandu i-a retras politicianului cetățenia Moldovei. 

Anunțul procurorilor 

Pe 4 decembrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a declarat că „s-a autosesizat urmare a anunțului lui Alexandr Kalinin despre formarea unui pluton internațional de soldați, care ar urma să lupte în Ucraina și eventual în Moldova, pe viitor”.

Totodată, procurorii au menționat că îl citează pe Kalinin pentru audieri.

Anunțul a fost publicat de agenția de presă din Rusia „Ria Novosti” în data de 1 decembrie 2023. Urmare a acestor declarații, autorul acestora este citat de procurorii PCCOCS pentru audieri, în vederea atribuirii statutului procesual-penal. În ceea ce privește acțiunile procurorilor vizavi de declarațiile precedente ale acestuia, de propagare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, urmărirea penală continuă pentru adoptarea unei soluții pe dosar”, se arată într-o declarație a PCCOCS.

Ce a declarat Kalinin pentru Ria Novosti

Pe 1 decembrie, Ria Novosti a publicat un video cu politicianul, menționând că „liderul Partidului Regiunilor Alexandr Kalinin adună un detașament de moldoveni „Nistru” pentru a participa la operațiunea specială rusă”.

Kalinin a declarat pentru Ria Novosti că unitatea intenționează să recruteze aproximativ 20 de mii de oameni și că în Moldova cel puțin jumătate din populație este pro-rusă”, a relatat agenția de presă din Rusia.

În imaginile publicate de Ria Novosti, Kalinin a spus din numele cetățenilor țării noastre că moldovenii ” susțin politica președintelui Federației Ruse” și că va forma un pluton internațional „care va instrui cetățenii care vor să-și apere țara”. El a adăugat că moldovenii trebuie să înțeleagă că „nu luptă cu poporul ucrainean”, dar cu „fascismul de pe teritoriul Ucrainei”.

Noi, ca cetățeni străini, susținem politica președintelui Federației Ruse. Noi susținem, absolut, operațiunea specială din prima zi. (…) Am decis de a forma un pluton internațional, detașamentul „Nistru” cu numele Dimitrie Cantemir. (…) Noi vom forma un detașament care va instrui cetățenii care vor să-și apere țara, dar nu au cunoștințe. (…) Cel mai important ce trebuie să înțeleagă cetățenii Republicii Moldova este că nici Federația Rusă, nici noi, nu luptăm cu poporul ucrainean. Acesta este un popor frățesc. Noi luptăm cu fascismul de pe teritoriul Ucrainei. Noi avem acum și un comandant al detașamentului nostru și sunt sigur că în cel mai scurt timp vom aduna câteva mii de oameni pentru a desfășura deja exercițiile de luptă și cel mai important de a obține experiență de luptă”, a spus Kalinin.

Pe 27 noiembrie, președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Alexandr Kalinin.

Kalinin este președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova și șeful Congresului diasporei moldovenești din Rusia. În 2020, acesta a adunat semnături pentru a candida la funcția de președinte al țării, însă ulterior a renunțat la inițiativă.

În iunie 2021, acesta s-a făcut remarcat în timpul dezbaterilor electorale la postul de televiziune ProTV. Nemulțumit de faptul că moderatoarea emisiunii Lorena Bogza nu i-a acordat întrebările în limba rusă, Alexandr Kalinin a lansat insulte și replici injurioase la adresa jurnalistei și candidaților invitați, aruncând cu o sticlă cu apă în panoul postului de televiziune. Microfonul concurentului electoral a fost deconectat de mai multe ori din cauza nerespectării condițiilor de desfășurare a dezbaterilor.

În octombrie 2022, Kalinin aduna mijloace financiare pentru armata rusă care luptă în Ucraina. De asemenea, prin intermediul rețelelor de socializare, el aduna ajutoare pentru populația civilă care locuiește în regiunile ucrainene, ocupate de Rusia. Anterior, Kalinin a vizitat regiunea Donbas în repetate rânduri și a adus ajutoare pentru populația civilă.

Kalinin este și un admirator al președintelui rus Vladimir Putin. În ziua în care acesta a împlinit 70 de ani, acesta a publicat un mesaj de felicitare. „Astăzi, cel mai influent politician al lumii, președintele Federației Ruse Vladimir Vladimirovici Putin împlinește 70 de ani! Putin a schimbat poziția Rusiei în lume și a obligat-o să țină cont de poziția marelui stat! Îl felicit cu sinceritate pe președintele Rusiei Vladimir Putin cu ocazia celei de-a 70-a aniversări! Îi doresc multă sănătate, ani lungi și succes în servirea măreței Rușii! Există Putin – există Rusia!”, a scris politicianul originar din Republica Moldova pe Facebook.

În octombrie 2023, Guvernul Canadei a anunțat impunerea unor sancțiuni împotriva a nouă persoane care au legătură cu ex-Partidul „ȘOR” sau sunt apropiate oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, care au căzut anterior sub incidența sancțiunilor canadiene. Din lista celor nouă persoane sancționate de Canada fac parte: liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin; interlopul moldovean Grigore Caramalac, alias „Bulgaru” și sora fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, Vera Plahotniuc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: