РИА Новости

Un lider de partid din Moldova, chemat la audieri de procurori. Motivul – un anunț pentru Ria Novosti

Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova Alexandr Kalinin a fost citat de procurorii moldoveni pentru audieri. Procurorii au declarat că s-au autosesizat urmare a anunțului lui Kalinin despre formarea „unui pluton internațional de soldați, care ar urma să lupte în Ucraina și eventual în Moldova, pe viitor”. Kalinin a făcut declarații în acest sens pe 1 decembrie într-un interviu pentru agenția de presă din Rusia „Ria Novosti”. În același interviu, Kalinin a spus din numele cetățenilor țării noastre că moldovenii „susțin politica președintelui Federației Ruse”, dar și „operațiunea specială”. Menționăm că, pe 27 noiembrie, șefa statului Maia Sandu i-a retras politicianului cetățenia Moldovei. 

Anunțul procurorilor 

Pe 4 decembrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a declarat că „s-a autosesizat urmare a anunțului lui Alexandr Kalinin despre formarea unui pluton internațional de soldați, care ar urma să lupte în Ucraina și eventual în Moldova, pe viitor”.

Totodată, procurorii au menționat că îl citează pe Kalinin pentru audieri.

Anunțul a fost publicat de agenția de presă din Rusia „Ria Novosti” în data de 1 decembrie 2023. Urmare a acestor declarații, autorul acestora este citat de procurorii PCCOCS pentru audieri, în vederea atribuirii statutului procesual-penal. În ceea ce privește acțiunile procurorilor vizavi de declarațiile precedente ale acestuia, de propagare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, urmărirea penală continuă pentru adoptarea unei soluții pe dosar”, se arată într-o declarație a PCCOCS.

Ce a declarat Kalinin pentru Ria Novosti

Pe 1 decembrie, Ria Novosti a publicat un video cu politicianul, menționând că „liderul Partidului Regiunilor Alexandr Kalinin adună un detașament de moldoveni „Nistru” pentru a participa la operațiunea specială rusă”.

Kalinin a declarat pentru Ria Novosti că unitatea intenționează să recruteze aproximativ 20 de mii de oameni și că în Moldova cel puțin jumătate din populație este pro-rusă”, a relatat agenția de presă din Rusia.

În imaginile publicate de Ria Novosti, Kalinin a spus din numele cetățenilor țării noastre că moldovenii ” susțin politica președintelui Federației Ruse” și că va forma un pluton internațional „care va instrui cetățenii care vor să-și apere țara”. El a adăugat că moldovenii trebuie să înțeleagă că „nu luptă cu poporul ucrainean”, dar cu „fascismul de pe teritoriul Ucrainei”.

Noi, ca cetățeni străini, susținem politica președintelui Federației Ruse. Noi susținem, absolut, operațiunea specială din prima zi. (…) Am decis de a forma un pluton internațional, detașamentul „Nistru” cu numele Dimitrie Cantemir. (…) Noi vom forma un detașament care va instrui cetățenii care vor să-și apere țara, dar nu au cunoștințe. (…) Cel mai important ce trebuie să înțeleagă cetățenii Republicii Moldova este că nici Federația Rusă, nici noi, nu luptăm cu poporul ucrainean. Acesta este un popor frățesc. Noi luptăm cu fascismul de pe teritoriul Ucrainei. Noi avem acum și un comandant al detașamentului nostru și sunt sigur că în cel mai scurt timp vom aduna câteva mii de oameni pentru a desfășura deja exercițiile de luptă și cel mai important de a obține experiență de luptă”, a spus Kalinin.

Pe 27 noiembrie, președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Alexandr Kalinin.

Kalinin este președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova și șeful Congresului diasporei moldovenești din Rusia. În 2020, acesta a adunat semnături pentru a candida la funcția de președinte al țării, însă ulterior a renunțat la inițiativă.

În iunie 2021, acesta s-a făcut remarcat în timpul dezbaterilor electorale la postul de televiziune ProTV. Nemulțumit de faptul că moderatoarea emisiunii Lorena Bogza nu i-a acordat întrebările în limba rusă, Alexandr Kalinin a lansat insulte și replici injurioase la adresa jurnalistei și candidaților invitați, aruncând cu o sticlă cu apă în panoul postului de televiziune. Microfonul concurentului electoral a fost deconectat de mai multe ori din cauza nerespectării condițiilor de desfășurare a dezbaterilor.

În octombrie 2022, Kalinin aduna mijloace financiare pentru armata rusă care luptă în Ucraina. De asemenea, prin intermediul rețelelor de socializare, el aduna ajutoare pentru populația civilă care locuiește în regiunile ucrainene, ocupate de Rusia. Anterior, Kalinin a vizitat regiunea Donbas în repetate rânduri și a adus ajutoare pentru populația civilă.

Kalinin este și un admirator al președintelui rus Vladimir Putin. În ziua în care acesta a împlinit 70 de ani, acesta a publicat un mesaj de felicitare. „Astăzi, cel mai influent politician al lumii, președintele Federației Ruse Vladimir Vladimirovici Putin împlinește 70 de ani! Putin a schimbat poziția Rusiei în lume și a obligat-o să țină cont de poziția marelui stat! Îl felicit cu sinceritate pe președintele Rusiei Vladimir Putin cu ocazia celei de-a 70-a aniversări! Îi doresc multă sănătate, ani lungi și succes în servirea măreței Rușii! Există Putin – există Rusia!”, a scris politicianul originar din Republica Moldova pe Facebook.

În octombrie 2023, Guvernul Canadei a anunțat impunerea unor sancțiuni împotriva a nouă persoane care au legătură cu ex-Partidul „ȘOR” sau sunt apropiate oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, care au căzut anterior sub incidența sancțiunilor canadiene. Din lista celor nouă persoane sancționate de Canada fac parte: liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin; interlopul moldovean Grigore Caramalac, alias „Bulgaru” și sora fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, Vera Plahotniuc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: