Un mandat au validat, altul – nu. Curtea Constituțională, decizie în privința candidaților PAS și BCS la funcția de deputat
Full Article 4 minutes read

Un mandat au validat, altul – nu. Curtea Constituțională, decizie în privința candidaților PAS și BCS la funcția de deputat

Candidata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Svetlana Popa, care anterior a fost găsită vinovată de exces de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale, nu va ajunge în Parlament. Decizia a fost luată de judecătorii Curții Constituționale, care au examinat validarea mandatului candidatului propus de BCS. În cazul candidatului propus de PAS – Ion Poia, examinat tot pe 16 ianuarie, magistrații CC au susținut validarea.

Decizia Curții Constituționale: un mandat a fost validat, altul – nu

Pe 16 ianuarie, Curtea Constituțională s-a reunit din nou în ședință pentru a examina validarea a două mandate de deputat – un candidat supleant de la PAS și altul de la BCS.

„32 de consilieri au astăzi câștig de cauză și îs sancționată doar eu una. (…) Un an de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, credeți-mă nu schimbă mult în viața mea. Sunt ofensată de dreptul asupra mea”, a declarat Svetlana Popa, fostă consilieră în Consiliul Municipal Chișinău, înainte de adoptarea hotărârii. Menționăm, anterior, magistrații s-au întrebat atunci dacă Popa, fostă consilieră în Consiliul Municipal Chișinău din partea socialiștilor, poate deține mandatul de deputat, în condițiile în care socialista a fost găsită anterior vinovată de exces de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale.

Astfel, Curtea Constituțională a hotărât să admită parțial sesizarea CEC privind validarea a două mandate de deputat în Parlament. L-a declarat ales în calitate de deputat în Parlament, cu validarea mandatului, pe Ion Poia. Totodată, Curtea a respins propunerea CEC de a valida mandatul de deputat în Parlament a Svetlanei Popa, candidată supleantă pe lista BCS.

„Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, au menționat reprezentanții Curții, adăugând că „în cauză a fost formulată opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan”.

Urmare a hotărârii, NewsMaker a întrebat reprezentanții BCS dacă vor propune un alt candidat. Deocamdată nu am primit un răspuns.

UPDATE: „Vom apăra dreptatea la CEDO”, au reacționat reprezentanții BCS la hotărârea Curții. „Această poziție demonstrează în mod repetat că Republica Moldova este un stat capturat, opoziția este obstrucționată, iar Înalta Curte servește intereselor partidului de la guvernare”, au menționat comuniștii și socialiștii.

Ședința anterioară a CC și întrebările magistraților cu privire la Svetlana Popa

Amintim, CEC a propus Curții validarea mandatelor de deputat a candidaților supleanți Ion Poia de pe lista Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Svetlana Popa, pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Curtea Constituțională s-a întrunit pe 28 decembrie 2023 în ședință pentru a valida cele două mandate de deputat, însă a amânat în cele din urmă examinarea cauzei, după ce la adoptarea hotărârii privind validarea mandatelor de deputat s-a constatat paritate de voturi. Magistrații CC s-au întrebat atunci dacă Svetlana Popa, fostă consilieră în Consiliul Municipal Chișinău din partea socialiștilor, poate deține mandatul de deputat, în condițiile în care socialista a fost găsită anterior vinovată de exces de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale, a fost amendată cu 3000 lei, iar mandatul de consilier municipal a fost pus pe pauză. Detalii – AICI.

Cine este Ion Poia

Ion Poia este contabil de meserie, absolvent al Universității Libere Internaționale din Moldova. Originar din Ungheni, a deținut mandate de consilier municipal și raional. Mandatul de deputat de pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate a devenit vacant după ce Gheorghe Agheorghiesei a fost ales primar al comunei Vărzărești din raionul Nisporeni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: