Noii deputați propuși de PAS și PSRM mai așteaptă. Curtea Constituțională nu a ajuns la un consens privind validarea mandatelor
Full Article 4 minutes read

Noii deputați propuși de PAS și PSRM mai așteaptă. Curtea Constituțională nu a ajuns la un consens privind validarea mandatelor

Curtea Constituțională s-a întrunit pe 28 decembrie în ședință pentru a valida două mandate de deputat – un candidat supleant de la Partidul Acțiune și Solidaritate și altul de la Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Într-un final, judecătorii au decis să amâne examinarea cauzei după ce la adoptarea hotărârii privind validarea mandatelor de deputat s-a constatat paritate de voturi. 

Doi judecători – pro, alți doi – contra 

Judecătorii Curții au avut pe agendă sesizarea privind validarea unor mandate de deputat. Comisia Electorală Centrală (CEC) a propus Curții validarea mandatelor de deputat a candidaților supleanți Ion Poia de pe lista Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Svetlana Popa de pe lista Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Mandatele de deputat ale fracțiunilor au fost declarate vacante urmare a cererilor de demisie a deputaților Gheorghe Agheorghiesei de la PAS și Adrian Lebedinschi de la BCS.

În timpul ședinței, judecătoarea Liuba Șova l-a întrebat pe Alexandr Berlinschii dacă, în procesul pregătirii dosarului și sesizării, CEC a verificat condițiile de eligibilitate a candidaților. „CEC a contactat candidații supleanți. Din discuțiile telefonice, atât cu domnul Poia cât și cu doamna Popa, noi nu am constatat interdicții de a ocupa funcția de deputat”, a comunicat Berlinschii. „Comisia nu a constatat impedimente de a valida mandatele de deputat”, a adăugat ulterior reprezentantul CEC.

În continuare, Șova i-a spus reprezentantului instituției electorale că „pe site-ul oficial al autoritățile judecătorești există un dosar în privința doamnei Svetlana Popa”. „Doamna a fost recunoscută de comiterea contravenției prevăzute de Articolul 313 din Codul contravențional. Sunteți la curent cu aceste hotărâri?”, a întrebat Șova.

„Desigur că da. Așa cum este indicat și în acea hotărâre a instanței de judecată asupra doamnei Popa Svetlana este aplicată interdicția de a ocupa funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Alte restricții în ceea ce ține de alte funcții elective nu sunt”, a răspuns Berlinschii.

Judecătorul Serghei Țurcan l-a întrebat pe Berlinschii dacă „interdicția de a ocupa funcția de consilier în CMC nu este o piedică pentru a exercita funcția de deputat”. „Noi nu am văzut impedimente”, a răspuns reprezentantul CEC.

Urmare a deliberărilor, Liuba Șova a declarat că la adoptarea hotărârii privind validarea mandatelor de deputat s-a constatat paritate de voturi. Astfel s-a decis amânarea examinării cauzei pentru data de 16 ianuarie 2024, ora 10:00.

Popa, găsită anterior vinovată de exces de putere

În septembrie 2023, socialista Svetlana Popa a fost găsită vinovată de exces de putere, a fost amendată cu 3000 lei, iar mandatul de consilier municipal a fost pus pe pauză.

Popa, cercetată pentru „exces de putere” în dosarul planurilor urbanistice zonale, a fost recunoscută vinovată de magistrații Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost pronunțată pe 18 septembrie. Judecătorii au privat-o de dreptul de a exercita funcția de consilier în cadrul CMC pe un termen de 8 luni.

Amintim că pe 21 și 22 decembrie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat șase noi Planuri Urbane Zonale concomitent. În prima zi, consilierii au reușit să aprobe doar patru din cele șase documente din cauza unor dispute îndelungate între susținătorii și oponenții acestui proces. Reprezentanții partidului socialiștilor, Platformei Demnitate și Adevăr, Partidul Comuniștilor, Partidul Unității Naționale și Partidul Social Democrat European, precum și mai mulți consilieri neafiliați, au votat în favoarea planurilor. Restul au fost împotrivă, dar au fost în minoritate. Ulterior pe 28 decembrie, CNA a anunțat că va investiga legalitatea celor 6 PUZ-uri. Un demers în acest sens a fost depus de către fracțiunea PAS din CMC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: