Socialista Svetlana Popa, găsită vinovată de exces de putere. A fost amendată cu 3000 lei, iar mandatul de consilier municipal – pus pe pauză
Full Article 3 minutes read

Socialista Svetlana Popa, găsită vinovată de exces de putere. A fost amendată cu 3000 lei, iar mandatul de consilier municipal – pus pe pauză

Vicepreședinta fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Svetlana Popa, cercetată pentru „exces de putere” în dosarul planurilor urbanistice zonale, a fost recunoscută vinovată de magistrații Curții de Apel Chișinău. Decizia a fost pronunțată pe 18 septembrie, curent. Judecătorii CA au sancționat-o pe Popa cu 3000 de lei, în folosul statului, și au privat-o de dreptul de a exercita funcția de consilier în cadrul CMC pe un termen de 8 luni.

Judecătorii Curții de Apel au respins ca nefondat recursul depus de Svetlana Popa și avocatul său și a menținut, pe 18 septembrie, hotărârea Judecătoriei Chișinău cu sediul la Buiucani, din 14 iunie 2023, prin care Svetlana Popa a fost recunoscută vinovată de comiterea contravenției, prevăzute de art. 313 Cod Contravențional,  stabilindu-i sancțiune sub formă de amendă în mărime de 60 unități convenționale, ceia ce constituie 3000 lei în beneficiul statului, cu privarea de dreptul de a exercita funcția de consilier în cadrul Consiliului Municipal pe un termen de 8 luni.

Amintim că, anterior, vicepreședintele fracțiunii PSRM din CMC, Dinari Cojocaru, a calificat decizia primei instanțe drept „ilegală”. Cojocaru susținea atunci că atribuția consilierilor municipali este de a vota proiectele incluse pe ordinea de zi la cererea Primăriei Chișinău și că cel care trebuie să se asigure că proiectele care ajung pe masa consilierilor sunt legale este primarul general.

„Atribuția consilierilor este de a vota proiectele propuse de Executiv – primar și echipa sa. Noi atunci am zis că votăm cu condiția că toate actele sunt aduse la normal și că daca instanța se va expune că este ilegal, ne vom retrage votul. Primarul este cel care face ordinea de zi. Eu sunt medic, nu arhitect”, a declarat Dinari Cojocaru anterior pentru NM.

Amintim că pe 21 și 22 decembrie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat șase noi Planuri Urbane Zonale concomitent. În prima zi, consilierii au reușit să aprobe doar patru din cele șase documente din cauza unor dispute îndelungate între susținătorii și oponenții acestui proces. Reprezentanții partidului socialiștilor, Platformei Demnitate și Adevăr, Partidul Comuniștilor, Partidul Unității Naționale și Partidul Social Democrat European, precum și mai mulți consilieri neafiliați, au votat în favoarea planurilor. Restul au fost împotrivă, dar au fost în minoritate. Ulterior pe 28 decembrie, CNA a anunțat că va investiga legalitatea celor 6 PUZ-uri. Un demers în acest sens a fost depus de către fracțiunea PAS din CMC.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: