Un miliard de lei – reîntorși în buget și mai mult gaz – stocat în Ucraina: Ultimele decizii CSE privind consolidarea securității energetice
Full Article 2 minutes read

Un miliard de lei – reîntorși în buget și mai mult gaz – stocat în Ucraina: Ultimele decizii CSE privind consolidarea securității energetice

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), condusă de prim-ministrul Dorin Recean, a dispus noi decizii privind consolidarea securității energetice a țării, anunță Guvernul.

Astfel, potrivit deciziei CSE, SA „Energocom” va restitui în bugetul de stat mijloace financiare în valoare de 1 miliard de lei. Autoritatea a luat decizia în contextul stabilizării situației pe piața gazelor naturale, a scăderii prețului pentru achiziționarea acestora, dar și ținând cont de rezervele suficiente acumulate pentru sezonul rece 2023 – 2024, anunță Guvernul.

O altă decizie ține de majorarea capacității de transportare a gazelor către depozitele de stocare din Ucraina. Potrivit sursei citate, operatorul sistemului de transport va pune la dispoziția SA „Energocom”, pentru perioada de până la 1 noiembrie 2023, capacități suplimentare create pe parcursul întregii perioade la toate punctele de interconectare.

De asemenea, în scopul asigurării necesarului de energie electrică pentru piața internă, în perioada octombrie – decembrie 2023, SA „Energocom” va procura energia electrică solicitată de furnizori și operatorii de sistem, prin încheierea contractelor în baza negocierilor directe sau prin bursă. În cazul în care condițiile de procurare a energiei electrice vor fi modificate, furnizorii și operatorii de sistem vor încheia, în decurs de 2 zile lucrătoare de la semnarea contractelor de achiziție, acorduri adiționale la contractele cu SA „Energocom”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: