Un nou eșec pentru Guțul. Legislativul de la Comrat a respins, din nou, echipa propusă de bașcan

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), în cadrul ședinței din 8 septembrie, nu a aprobat, din nou, componența Comitetului Executiv al Găgăuziei, propusă de bașcanul Evghenia Guțul. Deputații au retras subiectul de pe ordinea de zi și au adoptat în schimb o rezoluție cu cerințe referitor la formarea componenței organului executiv pentru bașcan.

Vicepreședintele lesislativului de la Comrat Gheorghe Leiciu a declarat că rezoluția ar trebui să fie examinată mai întâi de comisiile de profil ale APG.

Comisiile ar trebui să întocmească apoi un raport, astfel încât deputații să aibă o idee dacă candidații (pentru Comitetul Executiv – n. r.) îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Prin urmare, propun să adoptăm o rezoluție și astfel propun ca bașcanul, atunci când formează o nouă componență sau face modificări (la cea propusă astăzi – n. r.) să se ghideze după prevederile legii”, a spus acesta.

Leiciu a explicat că o astfel de rezoluție ar împiedica-o pe Guțul să poată dizolva APG, deoarece deputații nu au aprobat componența Comitetului Executiv.

Drept răspuns la propunerea lui Leiciu, Elena Iurcenko, reprezentantă a fracțiunii comuniștilor și socialiștilor, a cerut „oprirea târguielii”.

Evghenia Guțul a anunțat„ în seara zilei de 7 septembrie, noua componență a Comitetului Executiv. Șefa autonomiei a înlocuit aproape jumătate din candidații propuși anterior pentru organul executiv al Găgăuziei. Președintele APG Dmitri Constantinov a cerut public înlocuirea unor membri ai Comitetului Executiv.

Precizăm că deputații APG nu au aprobat de două ori structura Comitetului Executiv, propusă de Guțul. În conformitate cu Statutul Găgăuziei, bașcanul poate dizolva Adunarea Populară după două încercări eșuate de aprobare a Comitetului Executiv. Cu toate acestea, după cum a explicat anterior pentru NM vicepreședintele legislativului autonomiei, Gheorghe Leiciu, respingerea structurii nu este considerată o încercare de a aproba Comitetul Executiv, deoarece Adunarea Populară nu a început examinarea candidaților.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Energia electrică ar putea să se ieftinească în Moldova: Ce legătură au alegerile și cu ce nu sunt de acord furnizorii

În Republica Moldova, energia electrică ar putea deveni mai ieftină. Furnizorii au adresat o solicitare în acest sens Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). NM explică de ce furnizorii nu sunt de acord cu calculele ANRE, ce probleme există în metodologia de calcul a tarifelor și ce rol joacă în această ecuație Energocom și Alexandr Slusari.

Despre faptul că în Moldova poate să se ieftinească energia electrică a devenit cunoscut după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat, la sfârșitul săptămânii trecute, solicitarea de reducere a tarifelor de către furnizorii Premier Energy (deservește centrul și sudul Moldovei) și FEE Nord (companie de stat care activează în nord).

Astfel, Premier Energy propune o reducere a tarifelor cu 4%, de la 4,22 lei la 3,93 lei pentru 1 kWh, iar FEE Nord — cu 10%, de la 4,68 lei la 4,22 lei pentru 1 kWh. De menționat că ambii furnizori solicită ajustarea tarifelor și au prezentat noile calcule ca răspuns la solicitarea transmisă de ANRE pe 18 iunie 2025.

Membrul consiliului de administrație al întreprinderii de stat „Energocom”, Alexandr Slusari, a declarat pentru NM că, de fapt, să revizuiască tarifele a decis însuși regulatorul. Potrivit acestuia, ANRE nu a primit răspuns de la operatori la prima sa solicitare și a expediat o a doua solicitare, în care a informat că va revizui singură tarifele, după care furnizorii au propus propriile lor variante de reducere a tarifului. Slusari susține că, preliminar, ANRE s-a consultat cu Energocom.

Reprezentanții ANRE au confirmat pentru NM că au solicitat de la Energocom o prognoză a prețurilor de achiziție pentru perioada iunie–decembrie 2025 și că, după ce au primit răspunsul, au cerut celor doi furnizori de energie electrică să revizuiască tarifele.

Premier Energy nu a fost de acord cu prognoza Energocom și cu prețurile calculate de ANRE pe baza acesteia. „În legătură cu lipsa informației detaliate despre sursele din care Energocom intenționează să procure energie electrică în perioada indicată în scrisoarea ANRE, ne exprimăm dezacordul față de prețurile prezentate”, se spune într-o scrisoare a companiei.

Premier Energy menționează că, în special, nu este de acord cu prognoza prețurilor în România pentru lunile iulie, noiembrie și decembrie ale acestui an. Potrivit solicitării publicate de ANRE către Premier Energy, compania prognozează că prețul mediu de bursă în România pentru energia electrică va fi de 176 euro pentru 1 MWh.

Este de remarcat că Alexandr Slusari a atras în repetate rânduri atenția publică asupra situației tarifelor la energia electrică. El a semnalat că, în tariful actual, este inclus un preț de achiziție de 140–145 euro pentru 1 MWh (aproximativ 2800 de lei), în timp ce prețul real de achiziție a variat între 107 și 130 euro pentru 1 MWh. În acest context, Slusari a acuzat ANRE că menține intenționat tarifele ridicate, pentru a le reduce înainte de alegeri.

Autoritățile au respins această acuzație, iar ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat, în acest context că, începând cu 1 iulie, România liberalizează piața de energie electrică, iar Moldova nu va mai putea procura energie de la companiile de stat românești Hidroelectrica și Nuclearelectrica la prețul de 400 RON (circa 80 € pentru 1 MWh), care este sub nivelul pieței. În luna iunie, achizițiile de la aceste companii au constituit aproape 5% din energia consumată de Moldova. Însă, datorită devierilor pozitive acumulate în urma acestor achiziții, Moldova, potrivit ministrului, va putea compensa pierderile cauzate de liberalizarea pieței din România.

În iunie, Moldova a importat 70,6% din energia electrică consumată. Din acest volum, 4,5% — după cum s-a menționat mai sus — au fost achiziționate de la companiile de stat românești, 43,3% — pe baza contractelor bilaterale, iar 22,8% — de pe burse. Puțin sub 30% a fost producția internă de energie, dintre care 1,8% — generată de CET-uri, iar restul — din surse regenerabile.

Directorul Energocom, Eugen Buzatu, a refuzat să comenteze pentru NM cum s-au modificat prețurile medii de achiziție a energiei electrice după liberalizarea pieței din România, invocând lipsa de timp.

Expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat a declarat pentru NM că principala problemă în tarifele actuale este metodologia învechită. „Această metodologie funcționa atunci când cea mai mare parte a energiei era cumpărată de la MGRES, prețul era fix și putea fi modificat de câteva ori pe an. Acum prețul se schimbă constant și cum poți, în ianuarie, să prognozezi prețurile pentru un an înainte? Poți calcula pentru un an înainte costurile de transport și altele, dar tarifele pentru consumatori ar trebui revizuite rațional o dată pe trimestru”, consideră expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: