Agerpres.ro

Un PAS mare. Cum, pentru prima oară în istoria Moldovei, un partid de dreapta a ajuns la guvernare și s-a mutat spre centru. Infografic

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut ceea ce niciun partid de dreapta din Moldova nu a reușit până acum. Renunțând la mesajele geopolitice, propunând alegătorilor o agendă unificatoare și deplasându-se spre centrul politic, acest partid a reușit să cuprindă o parte semnificativă a electoratului de centru moderat și, datorită acestui fapt, a obținut o majoritate absolută de voturi și de mandate în noul parlament. Până acum, forțele politice de dreapta din Moldova, care s-au axat pe geopolitică și pe probleme de identitate, nu au reușit niciodată să depășească limitele de 30-40% ale „bazinului” electoral de dreapta – nici individual, nici prin coalizarea câtorva partide.

NM a decis să reamintească și să prezinte prin infografice, câte voturi au acumulat partidele de dreapta la alegerile din Moldova din ultimii 20 de ani, care sunt aceste formațiuni politice și cum s-a schimbat totul în anul 2021.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: