În fiecare zi, noi așteptăm informații de la Ministerul Sănătății ca pe ultimele noutăți de pe front. Da, acum se duce un război contra virusului. Pe prima linie sunt medicii și asistentele medicale. Polițiștii prind pacienții fugari, amendează infractorii care-i supun riscului nu doar pe cei apropiați, dar și pe mulți alți oameni. Uneori, guvernul ia măsuri nepopulare, dar necesare.
Și președinele este implicat în activități: el primește ajutoare umanitare, participă la briefinguri alături de ministrul sănătății, recomandă comisiei speciale diferite acțiuni urgente, prezidează diferite ședințe, răspunde la întrebările cetățenilor etc.
Uneori însă… ia o gură de aer curat la reședința de stat de la Condrița și, desigur, scrie despre toate acestea postări pe rețelele sociale.
Despre măsurile nepopulare, de regulă, vorbește prim-ministrul Ion Chicu. Acesta anunță noi restricții, îndeamnă cetățenii să nu meargă la biserică, pentru binele lor. Și chiar spune, să fie auzit în toată țara, că slujitorii bisericii care vor continua să oficieze servicii divine nu respectă medicii și sunt iresponsabili.
La 27 martie, premierul a avertizat din nou că cei care încalcă restricțiile vor fi amendați pentru participarea la orice gen de servicii divine. În Moldova sunt interzise grupruile mai mari de trei persoane. Și aceasta se referă la toți – dă clar de înțeles Chicu.
Între timp, președintele preferă să joace rolul unui polițist bun. În dimineața de duminică, 29 martie, el a publicat pe rețelele sociale o postare de mulțumire adresată episcopului de Edineț și Briceni Nicodim pentru decizia acestuia de a oficia serviciul divin fără enoriași. Deci, îi adresează mulțumiri pentru că respectă legea. (Propun să mulțumim acum fiecărui pacient infectat cu coronavirus, care nu a fugit din spital, pentru că respectă legea).
„Consider că este o decizie foarte responsabilă și vreau să mulțumesc fețelor bisericești pentru înțelegere și susținere în lupta cu răspândirea virusului COVID-19”, scrie președintele.
În același timp, „în caz de urgentă necesitate, la dorința credincioșilor, aceștia vor fi împărtășiți la domiciliu”.
Și asta, în condițiile în care toate sunt scrise deja pe panourile și bannerele instalate în toată țara, în notițele OMS, recomandările Ministerului Sănătății și ale epidemiologilor despre importanța autoizolării. Chiar și copiilor și nepoților le este recomandat să se abțină să-și viziteze rudele în etate în perioada epidemiei.
În principiu, mesajul de mulțumire al lui Dodon adresat bisericii poate fi înțeles. Decizia de a oficia serviciul divin fără enoriași este deja un pas înainte. Fie și întârziat. Și ce e mai important, biserica a scutit guvernarea de necesitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru deciziile care trebuiau luate de mult, de bunăvoie.
Conform sondajelor de opinie, Igor Dodon este cu cel mai înalt rating politic în țară. Și biserica deține întâietatea în topul încrederii cetățenilor din Moldova. Ei ar putea profita de aceasta, pentru a reduce la maximum riscurile de infectare.
Se pare însă că Dodon are viziuni mai importante.
Un premier care îi îndeamnă pe toți să fie responsabili, inclusiv pe slujitorii bisericii și, vrând-nevrând, are rolul unui polițist rău, poate fi eliminat oricând. Dar președintele vrea să rămână. Epidemia e epidemie, dar până la alegeri mai e un singur pas. Așa că un pic de respiro pentru noi toți, dar mai ales pentru medici.
Galina Vasilieva, redactor-șef NewsMaker
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.