Un post de la frontiera Moldovei cu România va fi extins. Două terenuri silvice cedate Serviciului Vamal de Ministerul Mediului
Full Article 3 minutes read

Un post de la frontiera Moldovei cu România va fi extins. Două terenuri silvice cedate Serviciului Vamal de Ministerul Mediului

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au anunțat pe 15 noiembrie că postul vamal Sculeni va fi extins. În acest sens, Ministerul Mediului a cedat 2 terenuri silvice Serviciului Vamal. Totodată, a anunțat Guvernul, postul vamal va fi dotat cu echipament modern. Potrivit autorităților, schimbările vor contribui la eficientizarea controlului vamal și fluidizarea traficului de mărfuri. 

Postul vamal Sculeni va fi extins și dotat cu echipament modern care va contribui la eficientizarea controlului vamal și fluidizarea traficului de mărfuri la punctul de trecere a frontierei moldo-române, au anunțat reprezentanții Guvernului.

În acest sens, Ministerul Mediului a transmis două terenuri silvice în administrarea Serviciului Vamal.

Extinderea și reconstrucția postului de control și trecere a frontierei de la Sculeni va fi realizată de Serviciul Vamal, cu sprijinul partenerilor externi, care vor contribui la dotarea punctului de trecere a frontierei cu toate echipamentele necesare, inclusiv sistemul staționar de scanare X-rąy a mărfurilor și mijloacelor de transport”, a precizat Guvernul.

Se menționează că „proiectul de infrastructură are o importanță strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră dintre Republica Moldova și România, iar extinderea și modernizarea acestuia va contribui la îmbunătățirea condițiilor în care se efectuează controlul vamal, conform standardelor internaționale”.

Reconstrucția punctului de trecere moldo-român de la Sculeni este prevăzută și în Acordul încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, finanțat de Uniunea Europeană”, au conchis responsabilii de la Guvern.

***

În februarie 2022, reprezentanții Guvernului declarau că punctul de trecere a frontierei de la Sculeni urmează să fie extins și modernizat în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România – Moldova,  birourile vamale Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești”.

Se menționa că proiectul, cu o valoare totală de 10 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de cele două state.

Guvernul preciza că pentru postul vamal Sculeni, proiectul prevede modernizarea clădirii administrative, construcția unor noi pavilioane, majorarea numărului pistelor de control vamal, construcția platformei de scanare, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Lucrările în cadrul postului vamal Sculeni au început parțial în anii 2018-2019, fiind realizate însă necalitativ, cu încălcări grave, fapt ce a adus un prejudiciu Serviciului Vamal de circa 9 milioane de lei”, comunicau reprezentanții Guvernului, adăugând că a fost demarată o nouă licitație și procedura de depunere a ofertelor, iar finalizarea lucrărilor de construcție fiind preconizată pentru anul 2023.

În februarie 2023, reprezentanții Serviciului Vamal menționau că lucrările de reabilitare la postul Vamal Sculeni au fost executate în proporție de aproximativ 20%.

Iar în mai 2023, Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea a 23 milioane de lei pentru modernizarea postului vamal Sculeni.

În iulie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că a vizitat postul vamal Sculeni. Șefa statului a spus că postul trece printr-un amplu proces de extindere și modernizare și că șapte piste noi de control vamal pe sensul de ieșire din țară au fost deja finalizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: