Un post de radio din Moldova, avertizat public: ar fi difuzat poziția reprezentanților din Găgăuzia și Transnistria, nu și a Chișinăului 
Full Article 4 minutes read

Un post de radio din Moldova, avertizat public: ar fi difuzat poziția reprezentanților din Găgăuzia și Transnistria, nu și a Chișinăului 

Un post de radio din Republica Moldova, „Albena”, a primit trei avertizări publice de la Consiliul Audiovizualului. Acesta, în timpul unui buletin de știri, nu ar fi prezentat poziția președintei Maia Sandu, a Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) și a reprezentanților Guvernului după ce un mesaj al bașcanei Găgăuziei, în care „au fost expuse mai multe acuzații”, a fost difuzat pe post. Într-un alt subiect din cadrul buletinului de știri, reprezentanții postului radio s-ar fi axat pe poziția autorităților nerecunoscute din regiunea transnistreană, iar poziția autorităților constituționale a fost exprimată „printr-un amestec de fapte și opinii”. 

Consiliul Audiovizualului a raportat că a sancționat, cu trei avertizări publice, postul de radio „Albena”. Acesta, potrivit instituției audiovizuale, nu a prezentat „principalele puncte de vedere aflate în opoziție”, nu a asigurat „distincția clară dintre fapte și opinii” și nu a indicat sursa de proveniență a înregistrărilor într-un program de știri.

Înainte de aceasta, Consiliul a fost sesizat că postul de radio, în timpul buletinului de știri din 10 aprilie 2024 de la ora 15:00, a difuzat „două subiecte în care nu a fost asigurată informarea corectă”.

Urmare a verificărilor, Consiliul a depistat că postul de radio a prezentat, în timpul buletinului de știri vizat, un subiect despre întâlnirea bașcanei Găgăuziei Evghenia Guțul cu un grup de deputați din partea fostului Partid Politic „ȘOR” și un alt subiect despre căderea unei drone în raionul Râbnița, din regiunea transnistreană.

Potrivit Consiliului, la baza primului subiect a stat „un mesaj scris de bașcana UTA Găgăuzia, pe una din rețelele de socializare” și în care „au fost expuse mai multe acuzații, în care au fost vizate autoritățile de la Chișinău – președinta Republicii Moldova, partidul politic „PAS” și Guvernul Republicii Moldova, fără a fi prezentate pozițiile acestor autorități”.

În al doilea subiect, în care s-a relatat despre o explozie în regiunea transnistreană la o bază militară din raionul Râbnița, nu a fost asigurată distincția clară dintre fapte și opinii, a menționat Consiliul. Potrivit sursei, reportajul s-a axat „pe poziția autorităților din regiunea transnistreană, iar poziția autorităților constituționale a fost exprimată printr-un amestec de fapte și opinii”.

La postul de radio s-ar fi spus că „în Moldova, din nou nu se crede că o dronă cu explozibili a căzut în Transnistria” și că Biroul politici de reintegrare de la Chișinău „a refuzat să recunoască sabotajul și a numit totul o provocare”. Astfel Consiliul a menționat că Biroul „a publicat poziția față de explozia elicopterului din Tiraspol, după ce instituțiile de profil au analizat imaginile cu explozia, iar concluzia autorităților Republicii Moldova a fost expusă într-un comunicat de presă”. Pe 25 martie, Biroul declara că „materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video” și că „incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”.

La postul de radio s-ar mai fi declarat că „în Moldova se monitorizează foarte îndeaproape drepturile omului în Transnistria dar când au loc sabotaje și atacuri teroriste, unde sute de transnistreni sunt amenințați, autoritățile Moldovei preferă să tacă sau să spună că nu s-a întâmplat nimic”. Consiliul a menționat că aici „Biroul Politici de Reintegrare, de asemenea, și-a publicat poziția într-un comunicat de presă”. Pe 5 aprilie, Biroul declara că „elucidarea circumstanțelor și investigații calificate pot fi efectuate doar de către organele de drept abilitate prin lege, care, însă, nu au acces în perimetrul vizat”. Acest fapt, potrivit Consiliului Audiovizualului, „a fost omis de către furnizorul de servicii media, la prezentarea poziției autorităților de la Chișinău”.

Tot în al doilea subiect, potrivit instituției audiovizualului, postul de radio „nu a prezentat sursa de proveniență a înregistrărilor, fapt menționat la art. 13 alin. (5) lit. e) din CSMA, acestea fiind preluate de la serviciul de televiziune „ТСВ” din regiunea transnistreană”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: