Polițiștii de frontieră au reținut un cetățean al Ucrainei, care transporta droguri de tip „PVP”, cu scop de comercializare în Republica Moldova. Conform schemei infracționale, cetățeanul acționa de comun cu alte persoane la moment necunoscute, în regiunea de sud a țării, la frontiera moldo-ucraineană.
Pe 27 aprilie, în jurul orei 02:00, persoana a fost reținută în flagrant. Asupra sa, polițiștii de frontieră au depistat circa 11 kg de droguri.
În continuare, cazul este cercetat în comun cu PCCOCS, fiind bănuit în trei fapte ilegale: contrabandă, droguri și trecere ilegală a frontierei de stat.
Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 34 de ani.
Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.
Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici.
Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.
Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.
Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.