libertatea.ro/imagine simbol

Unele categorii de persoane ar putea beneficia de reduceri la serviciile notariale

Pensionarii și persoanele cu dizabilități vor fi scutiți de plata taxei de stat pentru autentificarea testamentelor și eliberarea certificatului de moștenitor. Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat că va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Legii taxei de stat și a Legii cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale.

Proiectul mai prevede reduceri pentru unele categorii de populație la plățile pentru serviciile notariale. La eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și a terenurilor pe care nu sunt amplasate construcții, plata va fi în mărime de 150 de lei pentru fiecare bun imobil separat. Totodată, vor fi stabilite pentru moștenitorii de clasa I și pentru soțul supraviețuitor reduceri de 50% pentru eliberarea certificatelor de moștenire.

”În rezultatul vizitelor de documentare efectuate în teritoriu, una din probleme invocate de cetățeni o reprezintă costul semnificativ al serviciilor notariale în cadrul procedurii de autentificare a testamentelor și de eliberare a certificatului de moștenitor. Din acest motiv, anume lipsa resurselor financiare, o mare parte din cetățeni nu-şi perfectează actele de moștenitor. Prin prezentul proiect se propune instituirea anumitor reduceri parțiale de la plățile pentru serviciile notariale, implicit prin modificarea legilor conexe acestor servicii”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține deputaților PAS, Veronica Roșca și Sergiu Litvinenco.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: