Unele categorii de persoane ar putea beneficia de reduceri la serviciile notariale
Full Article 2 minutes read

Unele categorii de persoane ar putea beneficia de reduceri la serviciile notariale

Pensionarii și persoanele cu dizabilități vor fi scutiți de plata taxei de stat pentru autentificarea testamentelor și eliberarea certificatului de moștenitor. Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat că va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Legii taxei de stat și a Legii cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale.

Proiectul mai prevede reduceri pentru unele categorii de populație la plățile pentru serviciile notariale. La eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile, cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și a terenurilor pe care nu sunt amplasate construcții, plata va fi în mărime de 150 de lei pentru fiecare bun imobil separat. Totodată, vor fi stabilite pentru moștenitorii de clasa I și pentru soțul supraviețuitor reduceri de 50% pentru eliberarea certificatelor de moștenire.

”În rezultatul vizitelor de documentare efectuate în teritoriu, una din probleme invocate de cetățeni o reprezintă costul semnificativ al serviciilor notariale în cadrul procedurii de autentificare a testamentelor și de eliberare a certificatului de moștenitor. Din acest motiv, anume lipsa resurselor financiare, o mare parte din cetățeni nu-şi perfectează actele de moștenitor. Prin prezentul proiect se propune instituirea anumitor reduceri parțiale de la plățile pentru serviciile notariale, implicit prin modificarea legilor conexe acestor servicii”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține deputaților PAS, Veronica Roșca și Sergiu Litvinenco.

Proiectul urmează a fi dezbătut în ședința plenară a Parlamentului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: