Medicamente mai scumpe și mai greu de găsit? Avertismentul fostului ministru al Sănătății
Full Article 2 minutes read

Medicamente mai scumpe și mai greu de găsit? Avertismentul fostului ministru al Sănătății

Un număr mare de medicamente de calitate, originale, ar putea să dispară de pe piața farmaceutică a Republicii Moldova. Avertizarea vine din partea fostului ministru al Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta a reacționat astăzi, 28 noiembrie, pe pagina sa de facebook la inițiativa PSRM, ca toate prospectele la preparatele din farmacii să fie traduse, în mod obligatoriu, în rusă. 

Ala Nemerenco a explicat că dacă legea va fi adoptată, companiile străine vor trebui să producă serii speciale pentru Republica Moldova, cu prospect în limba română și limba rusă. O altă opțiune este să reambaleze medicamentele importate și să adauge prospecte în rusă. Toate aceste măsuri presupun cheltuieli suplimentare.

„Toate cele menționate, vor duce evident la crearea unui deficit de medicamente pe piață, unele din ele dispărând, dar și la creșterea prețurilor la medicamente”, este de părere Ala Nemerenco.

Printre preparatele care ar putea fi retrase snt atât cele eliberate în baza prescripției medicale, cât și cele utilizate în spitale, inclusiv pentru terapie oncologică, precum și medicamentele pentru boli rare, care sunt aduse în număr limitat, dar și preparatele care folosesc piață farmaceutică comună cu România. Ultimele constituie circa 20% din totalul de medicamente autorizate.

Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie, guvernul Sandu a refuzat să aprobe inițiativa deputaților socialiști de a traduce în limba rusă prospectele medicamentelor. Guvernul a argumentat că inițiativa va atrage cheltuieli suplimentare pentru importatorii moldoveni și poate duce la reducerea numărului de companii farmaceutice care livrează medicamente în Republica Moldova.

Inițiativa a fost adusă, din nou, în discuție zilele trecute, de către PSRM.

Precizăm că, la începutul lunii august 2019, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a majorat cu 5% prețul la peste 1950 de medicamente. Alte 30 de preparate au fost retrase de pe piață.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: