Raionul Taraclia intră în top-3 după numărul de cazuri de coronavirus înregistrate la 100 mii de locuitori (750) în Moldova. Săptămâna trecută, unicul medic infecționist din raion s-a îmbolnăvit de coronavirus. Natalia Jeleapova și mama sa au fost diagnosticate cu COVID și internate la spitalul raional din Taraclia. Ea ne-a povestit, cum au fost tratate în lipsa medicului infecționist, de ce nu au fost internate imediat și unde ar fi putut ele să se contamineze.
„Simptomele se manifestă la fiecare în mod diferit”
Cel puțin cinci persoane pe care le cunosc au fost bolnave ori încă sunt bolnave de COVID. Și la fiecare dintre ele, simptomele se manifestă în mod diferit.
Eu și mama mea am simțit primele simptome aproape concomitent. În seara de 7 iunie, temperatura corpului meu a crescut până la 37,4 – 37,8°С. Alte simptome nu am avut. Iar mama, în afară de febră, avea slăbiciuni. Apoi febra a crescut până la 38 – 39°С. Mama și-a pierdut simțul mirosului, eu – nu.
Peste câteva zile de la apariția simptomelor, am contactat medicul de familie. Și mie, și mamei ne-a prescris tratament la domiciliu. Două zile mai târziu, a venit acasă un echipaj al ambulanței, ne-au colectat analize de coronavirus. Testele au fost pozitive. Ne-au stabilit tratament la domiciliu.
Noi nu știm unde ne-am contaminat. Am respectat toate măsurile de securitate, nu am fost nicăieri, doar o dată pe lună mergeam la părinți. Tatăl meu merge la serviciu – poate că acolo a fost sursa, dar nu știu cu siguranță. Și tatăl meu a fost testat la coronavirus. Testul a fost negativ, chiar dacă și el s-a simțit rău timp de câteva zile.
„Mama trebuia să fie transportată la Chișinău, dar acolo nu erau locuri”
Peste câteva zile de tratament la domiciliu, mama a început să se simtă mai rău și pentru că face parte din grupul de risc, au luat-o la spital. S-a constatat că are pneumonie bilaterală. Era în stare gravă. Câteva zile, febra depășea 39°С, se intensifica oboseala. Mama trebuia să fie transportată la Chișinău. Însă au spus că în spitalele din Chișinău nu mai sunt locuri, de aceea a fost ajutată la Taraclia să depășească starea critică.
Astăzi am văzut că un pacient era pregătit pentru a fi transportat la Chișinău. Înseamnă că în spitalele din capitală deja sunt locuri.
„Unicul medic infecționist din raion s-a contaminat cu coronavirus”
Eu am fost internată cu o săptămână mai târziu după mama, pentru că febra mea nu scădea. În ziua în care am fost internată, s-a îmbolnăvit de coronavirus unicul medic infecționist din raionul Taraclia. Doamna a fost transportată la Chișinău (din câte știu, nimeni din personalul medical nu s-a mai contaminat). Înainte de aceasta, doamna doctor a indicat tratament la telefon pentru toți pacienții cu COVID, pentru ca asistentele medicale să știe ce să facă.
Activitatea asistentelor medicale era monitorizată de un alt medic, însă el nu intra în saloane. Iar săptămâna aceasta, a venit la noi un medic nou – din câte știu, este infecționist din alt raion. El deja intra în salonul nostru.
Eu sunt cu mama mea în același salon din secția de boli infecțioase. Aici sunt internați pacienți în stare gravă și în stare de gravitate medie. Când pacientul se simte mai bine, este transferat în altă secție, de exemplu, la maternitatea care a fost reprofilată pentru tratamentul bolnavilor de COVID. Deocamdată mă simt bine. Mai devreme, aveam apnee, aveam dureri când inspiram. Mi-au făcut radiografia, dar încă nu cunosc rezultatele.