În scuarul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” a fost inaugurat pe 27 martie statuia Reginei Maria. Evenimentul a avut loc în ziua în care s-au împlinit 107 ani de la unirea Basarabiei cu România. Cum s-a desfășurat ceremonia, aflați în materialul NM.
Câteva sute de persoane au fost prezente la inaugurarea statuiei Reginei Maria. Au participat la eveniment deputați PAS, ambasadori străini, reprezentanți ai Primăriei Chișinău, oficiali din România, elevii și angajații instituției de învățământ, personalități de pe ambele maluri ale Prutului, funcționari, politicieni și simpli cetățeni.






Inaugurarea a început cu dezvelirea statuiei Reginei Maria, care era acoperită cu drapelul României. Monumentul a fost descoperit de doctorul în științe juridice Iulian Rusanovschi, academicianul Grigore Tinichă și rectorul USM, Igor Șarov.

Momentul a fost urmat de un rând de aplauze și mesajul „Majestate, bine ați revenit la Chișinău!”.



Statuia Reginei Maria are o înălțime de peste 6 metri, reprezentând-o pe suverană în ziua încoronării de la Alba Iulia, ținând în mână Biblia. Chipul Reginei Maria a fost realizat în bronz de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, pe baza unui proiect semnat de arhitectul Mihail Andrieș. Postamentul statuii a fost confecționat din piatră de cosăuți de meșterul Marin Lozan.


Ceremonia a continuat cu onorarea imnurilor de stat ale Republicii Moldova și României. Acestea au fost interpretate de fanfara Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Ulterior, statuia a fost sfințită de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, Episcopiei Basarabiei de Sud și Episcopiei Dacia Felix (Serbia).


Apoi, ceremonia a fost marcată de o serie de luări de cuvânt și momente artistice.




În timpul evenimentului, în mulțime puteau fi văzute pancarte cu mesajele „Frați români, treceți Prutul” și „Basarabia e România”.

Iar spre final, participanții au scandat „Unire” și „Trăiască! Trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească”.




Ceremonia de inaugurare s-a finalizat cu depuneri de flori la monumentul Reginei Maria.



