Unsprezece televiziuni, sancționate cu avertizări publice și amenzi în valoare de 93 000 de lei pentru încălcări în reflectarea campaniei electorale
Full Article 3 minutes read

Unsprezece televiziuni, sancționate cu avertizări publice și amenzi în valoare de 93 000 de lei pentru încălcări în reflectarea campaniei electorale

În cadrul ședinței din 3 noiembrie, Consiliul Audiovizualului a sancționat 11 postori de televiziune cu 28 de avertizări publice și cu 11 amenzi în sumă de 93 000 de lei pentru abateri privind reflectarea campaniei electorale. Încălcările au fost constatate în cel de-al șaptelea raport de monitorizare pentru perioada 23 – 29 octombrie.

Controlul Consiliului Audiovizualului a vizat respectarea prevederilor privind asigurarea informării corecte conform art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), în cadrul principalului program de știri în orele de maximă audiență de seară și/sau emisiuni de informare electorală. La fel, controlul a ținut de respectarea prevederilor art. 89 și 90 din Codul electoral, de către serviciile media audiovizuale de televiziune incluse în lista „must carry” și de către furnizorii de servicii media de televiziune naționale generaliste sau de știri, care au declarat că vor reflecta alegerile locale generale din 5 noiembrie, începând cu 23 octombrie.

Astfel, au fost supuse controlului 15 servicii media audiovizuale de televiziune: Moldova 1, Găgăuzia TV, Orizont TV, Cinema 1, Jurnal TV, ITV, Exclusiv TV, TVR Moldova, Pro TV Chișinău, Vocea Basarabiei TV, TV8, R Live TV, TVC 21, Canal Regional și N4.

Unsprezece posturi de televiziune, potrivit CA, nu au asigurat informarea corectă la reflectarea alegerilor locale, iar un serviciu media a întrerupt programele de știri de publicitate, fiind astfel atestat încălcarea prevederilor art. art. 66 alin. (3) din CSMA.

Lista televiziunilor sancționate și sancțiunile aplicate:

– TV-Găgăuzia ( patru avertizări publice și o amendă de 13 000 de lei);
– Moldova 1 (două avertizări publice);
– Exclusiv TV ( trei avertizări publice și două amenzi a câte 5 000 de lei);
– ITV ( patru avertizări publice);
– Vocea Basarabiei (trei avertizări publice);
– TVC 21 (trei avertizări publice);
– Pro TV Chișinău (trei avertizări publice);
– Jurnal TV (două avertizări publice);
– TV8 (două avertizări publice);
– N4 (o avertizare publică);
– TVR Moldova (o avertizare publică).

Totodată, CA a menționat că 5 televiziuni – din 15 supuse controlului – nu au respectat prevederile art. 90 alin. (1) din Codul Electoral – concurenți electorali au fost reflectați în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral; ale alin. (2) din Codul Electoral și ale pct. 38 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Conform acestor prevederi, în programele de știri și actualități, subiectele cu caracter electoral sunt incluse la rubrica specială „Electorala”, evidențiată prin semnale acustice sau vizuale unice la început și la final.

Lista televiziunilor sancționate și sancțiunile aplicate:

– TV-Găgăuzia (o amendă de 10 000 de lei);
– Exclusiv TV (două amenzi de 5 000 și 10 000 de lei);
– ITV (două amenzi de 5 000 și 10 000 de lei);
– TV8 (două amenzi de 5 000 și 10 000 de lei);
– Jurnal TV (o amendă de 15 000 de lei).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: