Gheorghe Gonţa/Facebook

„V-am citit”. Gheorghe Gonța, prima reacție după valul de critici pentru că va modera dezbaterea dintre Sandu și Stoianoglo

Jurnalistul Gheorghe Gonța a venit cu prima reacție după valul de critici din media privind faptul că el este cel care va modera dezbaterile dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidații la turul II al alegerilor prezidențiale. Acesta a lăsat să se înțeleagă că nu va renunța la a modera dezbaterile, în pofida criticilor, îndemnându-i pe cei doi concurenți electorali să se pregătească de eveniment. 

V-am citit. Dna. Maia Sandu, vă rog să vă pregătiți pentru dezbaterile de duminică. Dle. Stoianoglo, vă rog să vă pregătiți de dezbaterile de duminică”, a scris Gheorghe Gonța pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că, pe 20 octombrie, au avut loc alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu a obținut majoritate de voturi, astfel, pe 3 noiembrie, va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la care vor concura cei doi candidați care au acumulat cele mai multe sufragii: actualul președinte Maia Sandu, din partea PAS și ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, din partea PSRM.

O zi mai târziu, președinta Maia Sandu l-a provocat pe contracandidatul său la dezbateri electorale, iar acesta a acceptat. Staff-urile concurenților electorali au convenit că dezbaterile vor avea loc la Palatul Republicii, în data de 27 octombrie, vor fi moderate de Gheorghe Gonța, iar transmisiunea va fi asigurată de compania de stat Teleradio-Moldova.

Vestea că Gheorghe Gonța va modera dezbaterile a provocat un val de reacții în rândul persoanele care activează în domeniul jurnalismului din Republica Moldova. Acestea și-au exprimat opinia că nu este potrivit pentru a modera dezbaterile din cauza unor acțiunile de-ale sale care contravin meseriei de jurnalist. Ulterior, Maia Sandu a publicat pe rețelele de socializare, pe 22 octombrie, un videoclip în care a menționat că și-ar fi dorit „un moderator independent”, însă a fost nevoită să accepte varianta cu Gheorghe Gonța pentru că echipa lui Stoianoglo insistă asupra acesteia.

În ultimii ani, Gheorghe Gonța s-a remarcat ca un critic activ al președintei Sandu și al actualei guvernări. Recent, a plecat de la televiziunea la care activa – N4, după un mesaj public contra referendumului constituțional cu privire la aderarea la UE. Iar pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a publicat pe Facebook o fotografie cu clădirea Președinției și mesajul „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Reconstrucția Filarmonicii: de ce nu încep lucrările și unde sunt banii strânși din donații? Explicațiile ministrului Culturii

Donațiile acumulate pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, distrusă într-un incendiu acum cinci ani, se află în custodia Ministerului Finanțelor. Între timp, Ministerul Culturii a identificat o posibilitate de finanțare printr-un credit preferențial, însă, potrivit ministrului Sergiu Prodan, „singura problemă este posibilitatea Guvernului de a-și asuma responsabilitatea pentru accesarea acestui credit”. De cealaltă parte, Guvernul nu a alocat fonduri pentru reconstrucție, întrucât, potrivit ministrului, s-ar fi irosit banii „pe un proiect în care ne-am fi înglodat fără asistență externă”. În continuare, potrivit oficialului, vor fi realizate lucrări de proiectare a filarmonicii, cu bani din pachetul UE de 1,9 miliarde de euro.

La emisiunea „Pe față” de la Moldova1, ministrul a fost întrebat care este soarta banilor strânși pentru reconstrucția filarmonicii. „Nimeni nu s-a atins de ei, ei sunt în custodia Ministerului Finanțelor”, a comunicat Prodan.

Ulterior, el a ținut să menționeze că artiștii filarmonicii activează în condiții „destul de bune, poate chiar cele mai bune care sunt posibile la momentul actual”. „Deci, filarmonica este relocată în Palatul Republicii. Au spații de repetiții, au spații de odihnă, au și posibilitatea să folosească sala mare pentru concerte, dar desigur această sală nu este nici pe departe potrivită pentru activitatea unei filarmonici pentru că din punct de vedere acustic este o catastrofă din păcate. Această sală are cu totul altă menire și n-a fost construită pentru concerte”, a adăugat oficialul.

În continuare, ministrul a explicat de ce lucrările de reconstrucție nu au început până acum. „Noi am întreprins toți pașii necesari în ceea ce ține de Ministerul Culturii, ca să avem un concurs internațional pentru un proiect de idei, am găsit și posibilitatea de finanțare și aici vorbim de sume importante. (…) Noi vorbim de milioane, de zeci de milioane de euro. (…) Deci, am identificat partenerul care este Banca Europeană de Investiții, care este gata să ne acorde un credit preferențial pentru acest proiect. Ei sunt gata să-și asume și toate etapele prin mecanismele lor de contractare, de concurs, de lucrări, de studiu de fezabilitate, de tot tot ce înseamnă pachetul de producție. Singura problemă este posibilitatea Guvernului de a-și asuma responsabilitatea pentru accesarea acestui credit, pentru că bani bugetari sunt destinați în primul rând activității culturale și în al doilea rând, dacă avem posibilitatea și rămân, putem să vorbim de investiții capitale”, a comunicat ministrul.

Potrivit oficiului, din asistența financiară în valoare de 1,9 miliarde de euro, din partea UE, o sumă importantă este rezervată pentru Ministerul Culturii, iar din acești bani vor fi finanțate lucrările de proiectare a Filarmonicii: „Din acel miliard 900 de milioane, oferit de Uniunea Europeană prin granturi, prin credite preferențiale, o sumă importantă este rezervată pentru Ministerul Culturii, anume pentru investiții capitale și din clipa când vom putea accesa acești bani totul este gata pentru a începe lucrările de proiectare la acest obiect”.

Ulterior, ministrul a spus de ce Guvernul nu a alocat bani pentru reconstrucția filarmonicii: „De ce nu s-au alocat bani pentru construcția filarmonicii? Degeaba am fi cheltuit noi bani pentru construcția unei clădiri în timp ce oamenii ar fi plecat cu desăvârșire din Republica Moldova. Ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, activitatea culturală s-a consolidat, oamenii văd o perspectivă, doresc să activeze, se întorc artiști notorii din Europa. (…) Deci, nu s-au irosit banii pe un proiect în care ne-am fi înglodat fără asistența externă”.

***

Fondată în 1940, în decursul celor 80 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova, de muzică academică, populară, muzică uşoară şi jazz.

Incendiul din Filarmonica Națională, care a avut loc pe 24 septembrie 2020, a distrus practic în totalitate interiorul clădirii. Pompierii au luptat ore în șir cu flăcările. Localizarea incendiului a fost posibilă abia spre seară.

Câteva zile mai târziu, Guvernul a deschis un cont special pentru colectarea fondurilor necesare reconstrucției Filarmonicii. În august 2021, contactați de NM, reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat că, în conturile instituției, fuseseră adunați circa 2 milioane de lei din donații. Ulterior, în septembrie 2021, directoarea filarmonicii, Svetlana Bivol, a spus că s-au colectat aproximativ 4,5 milioane de lei pentru reconstrucția clădirii, însă această sumă nu este suficientă pentru construcția unei noi filarmonici.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: