Autoritățile din Găgăuzia au încheiat un acord cu „Promsviazibank” din Rusia, care ar permite pensionarilor și bugetarilor găgăuzi să primească adaos la pensii și salarii prin cardurile sistemului de plată rusesc Mir. NM vă povestește ce se știe despre acest acord și dacă aceste carduri vor putea fi folosite în Găgăuzia.
Ce s-a întâmplat
Pe 9 aprilie, Evghenia Guțul a anunțat semnarea unui acord „de cooperare și sprijin” cu „Promsviazibank” la Moscova. După cum a afirmat Guțul, datorită băncii rusești, pensionarii și bugetarii din autonomie „vor putea primi finanțare suplimentară” „de la partenerii noștri”. Guțul nu a precizat despre ce fel de parteneri este vorba în videoclipul publicat de agenția de stat rusă Sputnik , dar în textul de sub videoclip se menționează despre „parteneri din Rusia”.
„Promsviazibank” este cea care ne va ajuta să conectăm locuitorii autonomiei la infrastructura de plăți din Rusia. Vom oferi asistență în obținerea cardurilor bancare pentru pensionarii noștri și angajații din instituțiile de stat, toți cei care au dreptul la indemnizațiile și plățile promise”, a scris Guțul pe canalul său de Telegram.
Acum o lună, Guțul a spus că a apelat la autoritățile ruse cu o solicitare de a permite deschiderea de la distanță a conturilor pentru locuitorii din Găgăuzia, pe care aceștia ar putea primi adaosurile.
„Ca să putem transfera ajutorul pentru pensionari în aceste conturi, astfel încât profesorii, medicii și polițiștii găgăuzi să poată primi bonusuri la salariile de bază. Conturi în sistemul de plăți rusesc „Mir”, a declarat ulterior Guțul agenției de stat ruse RIA Novosti.
În cadrul actualei vizite la Moscova, Guţul a spus că de la 1 mai vor putea primi prime suplimente financiare 20 de mii de pensionari şi 5 mii de bugetari din Găgăuzia.
Ce fel de bancă este și în ce constă acest sistem
„Promsviazibank” este deținută de statul rus din 2018. Acționarul său este Federația Rusă reprezentată de Agenția Federală de Administrare a Proprietății (100%). Potrivit Forbes, de la sfârșitul anului 2019, „Promsviazibank” a fost oficial banca de sprijin a complexului militar-industrial. De la începutul războiului din Ucraina, „Promsviazibank” se află sub sancțiuni din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Marii Britanii.
Sistemul de plată „Mir” este un sistem de plată rus creat în 2015. A devenit cel mai popular din Rusia după ce sistemele de plată Visa și Mastercard au părăsit Rusia din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
Anterior, sistemul de plăți Mir funcționa în unele țări post-sovietice: Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Turcia. Cu toate acestea, treptat aceste țări au renunțat la sistemul Mir, de frica unor sancțiuni din partea Statelor Unite.
Acum „Mir” operează fără restricții, pe lângă Rusia, în Belarus. Puteți retrage bani și plăti pentru bunuri în Transnistria, Tadjikistan, Cuba, Vietnam și Laos.
În Transnistria, puteți plăti cu cardurile Mir atunci când cumpărați bunuri sau servicii, precum și puteți retrage bani de la sucursalele băncilor locale sau de la bancomate. Banii se eliberează în ruble transnistrene sau ruble rusești.
Cum va funcționa
Cu toate acestea, nu este complet clar cum va funcționa acest sistem în Găgăuzia. Pe malul drept, sistemul de plăți rusesc „Mir” nu funcționează. Solicitat de NM să comenteze această intenție, consilierul bașcanei Iurii Cuznețov a spus că „toate noutățile vor fi publicate pe pagina oficială a bașcanului.
Șeful „Promsviazibank” Piotr Fradkov, comentând acordul cu autoritățile găgăuze, a vorbit despre rudele și prietenii locuitorilor din Găgăuzia care trăiesc în Rusia.
„Mulțumită oportunității oferite de „Promsviazibank” de a deschide conturi pentru bugetari și pensionari, care simt în mod special nevoia de sprijin umanitar, rudele și prietenii lor vor putea acum să facă ușor transferuri transfrontaliere prin platformele electronice ale „Promsviazibank” a spus Fradkov.
El a menționat că rudele locuitorilor din Găgăuzia care trăiesc în Rusia vor putea beneficia de „servicii suplimentare, speciale, să spunem așa, la „Promsviazibank” contra unui tarif special”.
Cum comentează autoritățile și experții moldoveni această inițiativă?
Șeful comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian, într-o discuție cu NM, a calificat promisiunile Evgheniei Guțul drept „o înșelăciune”.
„Toată această poveste este o înșelăciune, la fel ca în cazul gazelor, când gruparea criminală [Șor] a promis că va aduce gaze ieftine, dar nu a livrat nimic. Acest [transfer de bani folosind cardurile Mir] este fizic imposibil și nu are nimic de-a face cu realitatea. […]. Singurele cărți pe care le pot oferi oamenilor sunt cărți de joc”, a spus pentru NM Marian, amintind că „Promsviazibank” este sancționată.
Nu a fost posibil să obținem un comentariu de la Banca Națională a Moldovei: până la publicarea materialului, BNM nu a răspuns solicitării NM, dar a promis că va comenta situația ulterior.
Expertul centrului Watchdog.md Valeriu Pașa a sugerat că, dacă cardurile Mir ajung fizic în Găgăuzia, atunci găgăuzii fie vor călători undeva, de exemplu, în Transnistria, pentru a le folosi, fie vor comanda ceva din magazinele online.
„ Ei vor încerca să livreze aceste carduri, autoritățile centrale vor constata că acest lucru este ilegal, iar ei vor striga că sunt intimidați și constrânși”, a spus Pașa, adăugând că plățile directe de la stat către cetățenii străini sunt interzise.
Pașa a menționat că călătoria lui Guțul la Moscova este interesantă din punct de vedere politic. „Recent a fost o călătorie la Moscova, acum a doua. Și ce se întâmplă după prima? [Foștii președinți] Vladimir Voronin și Igor Dodon vin la ea [Guțul] cu poclon. Asta înseamnă că toată miza este pe ea, pe cea care va conduce țara atunci când Rusia va planifica să preia puterea în Moldova”, crede Pașa.
El este încrezător că liderul este Guțul, și nu Ilan Șor (la alegerile pentru funcția de bașcan, Evghenia Guțul a fost susținută de partidul acum neconstituțional „ȘOR”):
„Dodon nu are voie să se întâlnească nici măcar cu bodyguarzii lui Putin, Șor se întâlnește cel mult cu [deputatul Dumei de Stat [Leonid] Kalașnikov. Iar Guțul se întâlnește cu Putin și [șeful administrației prezidențiale ruse Serghei] Kirienko”.
***
Anul trecut, reamintim, autoritățile din Găgăuzia au promis deja că vor plăti un bonus de 1 mie de lei la pensii. Apoi, după cum a aflat NM, 15 milioane de lei au venit în Moldova de la Moscova de la un bărbat pe nume Igal Șved. Inițialele sale apar în ancheta TV8. Jurnaliştii au aflat că, în ultimele luni, zeci de primari ai localităților din Moldova au semnat contracte dubioase cu un sponsor necunoscut, presupus din Israel, în cadrul unui program de ajutorare a satelor moldovenești lansat de Șor.
Potrivit TV8, Șved este un cetățean rus din Moscova Igor Aleksandrovici Șved, în vârstă de 61 de ani, care locuiește de câțiva ani în Israel.
În noiembrie 2023, autoritățile moldovenești au blocat aceste 15 milioane de lei. Guțul a declarat ulterior ca acești bani au fost transferați într-un cont special „de către un sponsor pentru a plăti indemnizații lunare pensionarilor găgăuzi”. Guțul a acuzat autoritățile că împiedică această asistență și a cerut ca contul să fie deblocat. Dar partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) a spus că „aceștia sunt bani ilegali proveniți de la un grup criminal organizat”.