„Vă mulțumesc, dragă Românie”. Grosu, reacție la rezoluția adoptată în Parlamentul de la București
Full Article 3 minutes read

„Vă mulțumesc, dragă Românie”. Grosu, reacție la rezoluția adoptată în Parlamentul de la București

Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu a mulțumit României pentru rezoluția votată în ajun. Cea din urmă, adoptată cu o majoritate de voturi în Parlamentul de la București, reiterează „sprijinul deplin al României pentru avansarea integrării europene” inclusiv a Republicii Moldova. Grosu a transmis României „recunoștința cetățenilor Republicii Moldova pentru sprijinul acordat”. „Ne-a arătat încă o dată că nu suntem singuri”, a adăugat oficialul de la Chișinău. 

Grosu a declarat că „Parlamentul României a adoptat cu majoritatea de voturi o rezoluție prin care reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova și susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE”.

Vă mulțumesc, dragă Românie, că ne susțineți în procesul de transformare a țării. Vă transmit recunoștința mea și a concetățenilor mei pentru sprijinul acordat, care ne-a arătat încă o dată că nu suntem singuri. Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană – să ai prieteni pe care te poți baza”, a scris oficialul moldovean pe rețelele de socializare.

Pe 28 noiembrie, Parlamentul României a adoptat o rezoluţie cu privire la perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest. Prin această rezoluţie, Parlamentul de la București „îşi reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Ucrainei, Republicii Moldova şi a Georgiei”.

***

În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE. Acesta va avea loc, la Bruxelles, la 14-15 decembrie.

Autoritățile de la Chișinău au declarat principalul obiectiv – aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.

În noiembrie 2023, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu declarat că Republica Moldova este lider, dintre toate statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană, pe partea tehnică de transpunere/implementare IQ-ului comunitar, progreselor în domeniul legislativ. Totodată, potrivit oficialului, „Republica Moldova a reușit să avanseze substanțial pe cel mai mare număr de capitole, 9 din 33 de capitole”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: