Va plăti cu închisoarea pentru că a permis poluarea râului Bîc. Un fost șef al „Apă-Canal Chișinău” a ajuns după gratii
Full Article 2 minutes read

Va plăti cu închisoarea pentru că a permis poluarea râului Bîc. Un fost șef al „Apă-Canal Chișinău” a ajuns după gratii

Fostul director pentru relații cu clienții de la „Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și privat de dreptul de a deține funcții publice timp de patru ani, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și poluarea apei.

Potrivit Procuraturii Generale, în anul 2013 bărbatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepționarea şi preepurarea apelor uzate, cu concentrații majorate de poluanți. Contractul a fost încheiat, chiar dacă acesta cunoștea că Stația de epurare din capitală se află într-o starea tehnică deplorabilă și că avea capacitatea de prelucrarea a apelor uzate de două ori mai mică decât cea proiectată.

Ca rezultat, în râul Bîc au fost deversate ape insuficient epurate, care, potrivit evaluării Centrului de investigații ecologice a Inspectoratului Ecologic de Stat din octombrie 2016, au cauzat daune în proporții considerabile regnului animal, vegetal şi resurselor piscicole ale râului, afluent al fluviului Nistru, în valoare de peste 47 de milioane de lei.

„Apă-Canal Chișinău” a suportat pentru epurarea deșeurilor lichide recepționate în perioada anilor 2013-2016 de la respectiva companie cheltuieli suplimentare în sumă de aproximativ 13 milioane de lei, sumă care depășește de câteva ori veniturile încasate.

Sentința este cu drept de atac.

Amintim că NM a scris că fostul director pentru relații cu clienții de la „Apă-Canal Chișinău”, Vladimir Mocreac, a fost arestat în martie 2017, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: