mediu.gov.md

Va plăti cu închisoarea pentru că a permis poluarea râului Bîc. Un fost șef al „Apă-Canal Chișinău” a ajuns după gratii

Fostul director pentru relații cu clienții de la „Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și privat de dreptul de a deține funcții publice timp de patru ani, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și poluarea apei.

Potrivit Procuraturii Generale, în anul 2013 bărbatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepționarea şi preepurarea apelor uzate, cu concentrații majorate de poluanți. Contractul a fost încheiat, chiar dacă acesta cunoștea că Stația de epurare din capitală se află într-o starea tehnică deplorabilă și că avea capacitatea de prelucrarea a apelor uzate de două ori mai mică decât cea proiectată.

Ca rezultat, în râul Bîc au fost deversate ape insuficient epurate, care, potrivit evaluării Centrului de investigații ecologice a Inspectoratului Ecologic de Stat din octombrie 2016, au cauzat daune în proporții considerabile regnului animal, vegetal şi resurselor piscicole ale râului, afluent al fluviului Nistru, în valoare de peste 47 de milioane de lei.

„Apă-Canal Chișinău” a suportat pentru epurarea deșeurilor lichide recepționate în perioada anilor 2013-2016 de la respectiva companie cheltuieli suplimentare în sumă de aproximativ 13 milioane de lei, sumă care depășește de câteva ori veniturile încasate.

Sentința este cu drept de atac.

Amintim că NM a scris că fostul director pentru relații cu clienții de la „Apă-Canal Chișinău”, Vladimir Mocreac, a fost arestat în martie 2017, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Artiști pro-Kremlin”, invitați la concertele lui Usatîi: O organizație cere interdicția lor în Moldova

Organizația civică Stop Russian Aggression solicită autorităților Republicii Moldova să interzică accesul pe teritoriul țării al mai multor artiști ruși invitați la un concert organizat de politicianul Renato Usatîi.

Potrivit activiștilor, este vorba despre interpreți cunoscuți pentru sprijinul deschis acordat regimului lui Vladimir Putin și pentru participarea la acțiuni propagandistice în sprijinul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Printre artiștii vizați se numără rapperul Basta (Vasilii Vakulenko), sancționat de Ucraina și interzis în mai multe țări europene pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, interpretul Macan (Andrei Kosolapov), care ar fi cântat recent în Lugansk și ar promova narațiuni legate de „operațiunea militară specială”, și trupa „Ruki Vverh!” (Serghei Jukov), cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate.

Scrisoarea a fost adresată Președinției, Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Guvernului, Parlamentului, Ministerului Afacerilor Interne, Primăriei Chișinău și Ministerului Culturii. În paralel, organizația îndeamnă cetățenii să trimită sesizări individuale către autorități pentru a bloca prezența acestor artiști pe teritoriul Republicii Moldova.

***

Menționăm că, în ianuarie 2023, Basta a fost inclus pe lista de sancțiuni a Ucrainei. Măsurile includ blocarea activelor din Ucraina, restricții comerciale, interdicția de a călători în țară, retragerea distincțiilor de stat, refuzul eliberării vizelor și alte restricții valabile timp de zece ani.

Pe site-ul ucrainean „Mirotvoreț” se menționează că Vasilii Vakulenko ar oferi „sprijin informațional agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei”, ar fi „complice la crimele autorităților ruse împotriva Ucrainei și cetățenilor săi”. De asemenea, ar fi participat la „evenimente de propagandă ale Rusiei împotriva Ucrainei” și la „tentativele de legitimare a ocupației Crimeei” și „acte de agresiune umanitară împotriva Ucrainei”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: