Vârsta de pensionare nu va fi redusă. Radu Marian: „Ar duce la micșorarea dramatică a pensiilor”
Full Article 4 minutes read

Vârsta de pensionare nu va fi redusă. Radu Marian: „Ar duce la micșorarea dramatică a pensiilor”

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament ia în considerare fie depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii ce vizează reducerea vârstei de pensionare, fie abrogarea acestei legi. Declarația a fost făcută de către deputatul Radu Marian, în cadrul ediției din 13 septembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, scrie IPN.

Vicepreședintele PAS, Radu Marian califică decizia coaliției tacite PSRM-Șor din legislatura trecută de reducere a vârstei de pensionare drept o crimă la adresa vârstnicilor. Marian spune că guvernarea nu va permite intrarea în vigoare a acestei legi din ianuarie 2022, întrucât Republica Moldova se confruntă cu o criză a forței de muncă. Potrivit parlamentarului, majorarea pensiei minime până la 2000 de lei este un imperativ al realităților în care trăim. În anul 2022 implementarea acestei decizii va costa bugetul de stat peste 2 miliarde de lei, bani pe care guvernarea speră să-i obțină în urma distrugerii schemelor de delapidare a banilor publici.

„În acest an majorările au loc din surse interne, în baza majorărilor veniturilor la bugetul național.  Pe viitor, ne propunem să asigurăm o creștere economică, de asemenea, vor fi oprite schemele de furt din banul public. În plus, a te împrumuta este un lucru pe care-l fac toate țările din lume. Întrebarea este cu ce cost te împrumuți? Socialiștii au izolat țara pe plan extern și s-au împrumutat extrem de scump de pe intern, noi am reușit să restabilim relațiile cu partenerii externi și dacă va fi nevoie, pentru proiecte de infrastructură, ne vom împrumuta la costuri extrem de mici, pentru că avem parte de deschidere și credibilitate pe exterior. Opțiunea noastră este să majorăm pensiile și să creăm condiții de creștere economică”, a argumentat Radu Marian.

Potrivit deputatului,  actuala guvernare nu va permite intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2022, a legii privind reducerea vârstei de pensionare. Intrarea bruscă în sistem a unui număr mare de pensionari va duce la reducerea drastică a pensiilor, spune Marian.

„Vom menține vârsta de pensionare, care este acum în vigoare. Legea votată în 2020 nu este constituțională, pentru că a fost votată fără avizul Guvernului. Este o lege pur populistă și ar duce la micșorarea dramatică a pensiilor. Iar noi nu asta ne dorim, noi vrem să majorăm pensiile. Paralel avem o criză de forță de muncă și nu poți să iei de acolo de unde nu există. Până să ajungem la o eventuală reducere a vârstei de pensionare, noi trebuie să majorăm numărul de persoane angajate pentru a contribui la acest fond social. Decizia pe care a luat-o majoritatea PSRM-Șor în 2020 este o crimă la adresa pensionarilor”, a spus  Radu Marian.

***

Pe 16 decembrie 2020, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat în lectura a II-a proiectul de lege care prevede micșorarea vârstei de pensionare. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare ar urma să constituite 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei. Deputații din PAS, Platforma DA, PDM și grupul parlamentar „Pro Moldova” au părăsit sala de ședințe a parlamentului, după ce au calificat proiectul de lege drept „populist”.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: