Parlamentul R. Moldova

Vârsta de pensionare nu va fi redusă. Radu Marian: „Ar duce la micșorarea dramatică a pensiilor”

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament ia în considerare fie depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii ce vizează reducerea vârstei de pensionare, fie abrogarea acestei legi. Declarația a fost făcută de către deputatul Radu Marian, în cadrul ediției din 13 septembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, scrie IPN.

Vicepreședintele PAS, Radu Marian califică decizia coaliției tacite PSRM-Șor din legislatura trecută de reducere a vârstei de pensionare drept o crimă la adresa vârstnicilor. Marian spune că guvernarea nu va permite intrarea în vigoare a acestei legi din ianuarie 2022, întrucât Republica Moldova se confruntă cu o criză a forței de muncă. Potrivit parlamentarului, majorarea pensiei minime până la 2000 de lei este un imperativ al realităților în care trăim. În anul 2022 implementarea acestei decizii va costa bugetul de stat peste 2 miliarde de lei, bani pe care guvernarea speră să-i obțină în urma distrugerii schemelor de delapidare a banilor publici.

„În acest an majorările au loc din surse interne, în baza majorărilor veniturilor la bugetul național.  Pe viitor, ne propunem să asigurăm o creștere economică, de asemenea, vor fi oprite schemele de furt din banul public. În plus, a te împrumuta este un lucru pe care-l fac toate țările din lume. Întrebarea este cu ce cost te împrumuți? Socialiștii au izolat țara pe plan extern și s-au împrumutat extrem de scump de pe intern, noi am reușit să restabilim relațiile cu partenerii externi și dacă va fi nevoie, pentru proiecte de infrastructură, ne vom împrumuta la costuri extrem de mici, pentru că avem parte de deschidere și credibilitate pe exterior. Opțiunea noastră este să majorăm pensiile și să creăm condiții de creștere economică”, a argumentat Radu Marian.

Potrivit deputatului,  actuala guvernare nu va permite intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2022, a legii privind reducerea vârstei de pensionare. Intrarea bruscă în sistem a unui număr mare de pensionari va duce la reducerea drastică a pensiilor, spune Marian.

„Vom menține vârsta de pensionare, care este acum în vigoare. Legea votată în 2020 nu este constituțională, pentru că a fost votată fără avizul Guvernului. Este o lege pur populistă și ar duce la micșorarea dramatică a pensiilor. Iar noi nu asta ne dorim, noi vrem să majorăm pensiile. Paralel avem o criză de forță de muncă și nu poți să iei de acolo de unde nu există. Până să ajungem la o eventuală reducere a vârstei de pensionare, noi trebuie să majorăm numărul de persoane angajate pentru a contribui la acest fond social. Decizia pe care a luat-o majoritatea PSRM-Șor în 2020 este o crimă la adresa pensionarilor”, a spus  Radu Marian.

***

Pe 16 decembrie 2020, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat în lectura a II-a proiectul de lege care prevede micșorarea vârstei de pensionare. Astfel, de la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare ar urma să constituite 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei. Deputații din PAS, Platforma DA, PDM și grupul parlamentar „Pro Moldova” au părăsit sala de ședințe a parlamentului, după ce au calificat proiectul de lege drept „populist”.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Moldova nu mai e grădina înfloritoare de altădată”: protest presărat cu promisiuni electorale, la Ministerul Agriculturii. Reacție

Simpatizanți, membri și deputați ai Partidului Socialiștilor au ieșit, din nou, în stradă. De această dată, manifestații au protestat, în frunte cu fostul președinte socialist Igor Dodon – în fața sediului Ministerului Agriculturii. Mulțimea a acuzat conducerea instituției că ar fi promovat politici care au „distrus sistemic sectorul agricol”. Nu au lipsit nici promisiunile electorale. Contactați, reprezentanții MAIA au declarat pentru NM că protestul are „caracter electoral” și că nu comentează acțiunile socialiștilor, dar rămâne, în schimb, „alături de fermieri”.

„Din cauza politicii ineficiente și a aventurilor geopolitice ale PAS și ale oamenilor numiți de ei, sectorul agricol a ajuns în pragul falimentului. Fermierii au pierdut piețele tradiționale de desfacere, iar autoritățile nu oferă mecanisme reale de sprijin. În plin sezon agricol, rafturile magazinelor sunt pline de produse de import, în timp ce produsele autohtone nu ajung să fie comercializate”, a declarat liderul socialiștilor, Igor Dodon.

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a acuzat la rândul său guvernarea de presiuni asupra agricultorilor: „Cei care i-au adus la putere sunt astăzi persecutați. Fermierii nu mai pot veni în centrul Chișinăului să-și ceară drepturile fără să fie intimidați. Regimul actual acționează exclusiv în favoarea băncilor. Avem cele mai scumpe credite pentru agricultură, iar agricultorii părăsesc țara fiindcă nu au acces la finanțare”.

Liderul PSRM, Igor Dodon, care în ajun a anunțat, alături de alte trei partide politice că merge în bloc la parlamentare, susține că lucrurile în sectorul agricol „poate și trebuie să fie schimbate”. Acesta susține că „noua guvernare” care va fi formată după alegerile din septembrie „va reda agriculturii statutul de ramură strategică”. În final, manifestații au cerut demisia guvernării PAS.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Daniela Turculeț, a calificat protestul socialiștilor drept o acțiune „cu caracter electoral”.

„Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu comentează acțiunile și declarațiile formațiunilor politice. Cert este că ministerul este alături de fermieri și investește în sporirea competitivității fermierilor. În ultimii ani, Guvernul Republicii Moldova a direcționat circa 6 miliarde de lei din bugetul național către producătorii agricoli, prin intermediul AIPA. Ministerul susține dezvoltarea produselor cu valoare adăugată, investește în educația și cercetarea agricolă, facilitează accesul pe piețele externe și menține dialogul cu asociațiile de profil”, a precizat Turculeț.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: