Vasile Bolea vrea să fie președinte. „Victoria” lui Șor a făcut anunțul

Deputatul neafiliat Vasile Bolea – apropiat oligarhului fugar Ilan Șor – va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. Anunțul a fost făcut de Ilan Șor, de pe un ecran instalat în fața reprezentanților blocului „Victorie” – creat în aprilie 2024 la Moscova. Inițial, despre evenimentul blocului a relatat canalul de Telegram „Sputnik Молдова”, al cărui portal a fost blocat de SIS – pentru că susținea războiul început de Rusia în Ucraina. Ulterior, despre candidatura lui Bolea a scris agenția rusă Ria Novosti. Mai târziu, Bolea a confirmat că va fi „candidatul blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale” iar staff de campanie va fi Marina Tauber.

„Este un prieten de nădejde al fiecărui prezent aici”, a spus Șor de pe un ecran instalat în fața mai multor persoane. Printre acestea: bașcana Evghenia Guțul, deputata Marina Tauber, deputatul Alexandr Nesterovschi, liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu și Vasile Bolea.

„Astăzi, Vasile Andreevici este 100% susținut de toată echipa noastră drept candidat la Președinția Republicii Moldova”, a adăugat Șor.

Potrivit canalului de Telegram „Sputnik Молдова”, evenimentul a avut loc în dimineața zilei de 2 august la „sediul blocului de opoziție din Moldova „Victoria””. 

Bolea a confirmat, ulterior – pe o rețea de socializare, că va fi „candidatul blocului „Victorie” pentru alegerile prezidențiale”. „Țara noastră nu merită ceea ce se întâmplă acum. Ea merită mai mult. Jumătate din viață am dedicat-o sportului, știu că acesta este calea spre victorie. Astăzi vreau să vă chem pe toți să mergeți pe acest drum împreună cu mine”, a comunicat el.

Reprezentanții blocului „Victorie” au anunțat că șefa staff-ului de campanie va fi Marina Tauber.

***

Vasile Bolea a fost în trecut membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), iar actualul mandat de deputat la obținut candidând pe listele acestei formațiuni politice. În 2023, Vasile Bolea și alți deputați socialiști – Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Alexandr Suhodolschi – au părăsit partidul, însă au păstrat fotoliile de parlamentar. Ulterior, toți patru au aderat la Partidul „Renaștere” – controlat de Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia.

Pe 21 aprilie, în cadrul unei ceremonii la Moscova, Ilan Șor a anunțat crearea Blocului „Victoria-Победа” – format din partidele „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, „Victoria” și politicieni afiliați oligarhului fugar. La eveniment a fost prezent și Vasile Bolea.

Menționăm că Blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva eurointegrării țării noastre.

În pofida invaziei din Ucraina, din momentul în care a aderat la Partidul „Renaștere”, iar ulterior s-a alăturat și Blocului „Victoria”, Vasile Bolea a întreprins mai multe vizite în Rusia, unde s-a întâlnit cu oficiali ruși. Iar pe 12 iunie, deputatul, împreună cu alți politicieni afiliați lui Șor, a fost la ambasada rusă din Chișinău pentru a marca Ziua națională a Rusiei. Parlamentarul a transmis și un mesaj de felicitare pentru cetățenii ruși pe rețelele de socializare.

Pe 13 iulie, Bolea a venit la Parlament cu un tricou cu sintagma „Putin Team” (în trad. din engleză: „Echipa Putin”), care face referire la președintele rus. Contactat de NM, Vasile Bolea a declarat că purtând acest articol vestimentar a vrut să transmită mesajul că Blocul „Victoria”, format din partidele și politicienii controlați de Șor și în care se regăsește și el, „va câștiga” alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova din această toamnă. Detalii AICI.

***

Până acum au anunțat deja oficial că vor candida la alegerile prezidențiale:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);

– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);

– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);

– Vlad Filat (lider PLDM);

– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);

– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);

– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);

– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);

– Natalia Morari (jurnalistă);

– Vasile Tarlev (ex-premier);

– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupție);

– Ștefan Savițchi (vicepreședintele ALDE);

– Valeriu Pleșca (ex-ministru al Apărării);

– Vasile Bolea (deputat neafiliat, membru al Partidului „Renaștere”).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: