Veaceslav Platon intenționează să o dea în judecată pe președinta Maia Sandu pentru „declarații defăimătoare” la adresa sa. Plângerea va fi depusă la organele de justiție din România, informează Unimedia.
„Atunci când Maia Sandu, în campania electorală prezidențială, umbla cu acuzații că eu aș pregăti furtul celui de-al doilea miliard, am mers cu plângere în instanța de judecată de la Chișinău, însă aceasta de patru ori mi-a fost respinsă, fără vreun motiv. Judecătorii se tem să intenteze orice fel de proces care o vizează, exact cum s-a întâmplat atunci când cererile mele îl vizau pe Plahotniuc”, a declarat Platon pentru sursa citată.
„Maia Sandu continuă cu declarații denigratoare, gen „grupări”, de aceea eu am să o acționez în judecată în România, așa cum am făcut și în cazul lui Vladimir Plahotniuc. Ei ambii sunt cetățeni români, iar instanța de acolo cu siguranță măcar va examina plângerea mea”, a mai spus Platon.
Menționăm că, în cadrul ședinței din 28 mai, procurorul Elena Ceruța a renunțat la acuzațiile împotriva lui Platon. Avocatul acestuia, Ion Crețu, a calificat decizia drept „logică” și a precizat că procurorul a solicitat nu doar achitarea lui Platon, dar și reîntoarcerea dosarului la Procuratură, pentru investigarea acțiunilor lui Șor și Plahotniuc. Judecătorii trebuie să audieze toate părțile și numai după aceasta vor pronunța hotărârea. Următoarea ședință în acest dosar este panificată pentru 1 iunie.
Președinta țării Maia Sandu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook la decizia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
„Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării. Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, șefa statului a precizat că va fi analizată ordonanța procurorului „pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”.
Ulterior, Veaceslav Platon a calificat drept „urmărire politică” declarația președintei țării Maia Sandu despre decizia PCCOCS.