publika.md

Venituri de peste 5,4 mliliarde de lei și profit de 22,4 milioane de lei. Raportul financiar al furnizorului „Moldovagaz”

Profitul grupului de companii „Moldovagaz” în anul 2019, inclusiv al întreprinderilor afiliate, a constituit 94,3 milioane de lei, iar cel al  SA „Moldovagaz” – 22,4 milioane de lei. Raportul financiar al furnizorului de gaze naturale a fost aprobat în cadrul Adunării generale a acționarilor, anunță serviciul de presă al companiei.

Potrivit raportului, veniturile SA „Moldovagaz” au constituit 5 miliarde 462 milioane de lei, din care 4 miliarde 623 milioane de lei sunt veniturile financiare din vânzări. Cheltuielile companiei se cifrează la 5 miliarde 439 milioane de lei.

În comparație cu anul 2018, profitul întreprinderii a scăzut cu peste 169 milioane de lei, ceea ce se datorează creșterii prețurilor de achiziție la gazele naturale, precum și diferenței negative a cursului valutar la calcularea datoriei fața de SAP „Gazprom” și SRL „Factoring Finance”. În conformitate cu legislația și actele statutare ale întreprinderii, plata dividendelor acționarilor nu poate fi efectuată, având în vedere faptul că activele nete ale SA „Moldovagaz” în mărime de 2 miliarde 152 milioane de lei (125,1 dolari SUA) sunt mult mai mici în comparație cu capitalul statutar.

Potrivit hotărârii Adunării generale, majoritatea profitului în mărime de 21,26 milioane de lei (95%) va fi direcționată la acoperirea pierderilor din anii trecuți, care constituie 2 miliarde 391 milioane de lei. Totodată, 1,2 milioane de lei (5% din profit), se vor transfera la capitalul de rezervă al întreprinderii.

SA „Moldovagaz” a fost fondată în anul 1999. SAP ”Gazprom” deține 50% din acțiuni (145,3 milioane dolari SUA), Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova 35,33% (102,7 milioane dolari SUA), regiunea din stângă Nistrului 13, 44% (39 milioane dolari SUA), persoanele fizice și juridice 1,23% (3,5 milioane dolari SUA).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: