Andrei Mardari / NewsMaker

„Verificați ce cumpărați”. Spînu, apel către moldoveni după ce instanța a permis construcția unui complex locativ, la Codru

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, se arată indignat de o hotărâre judecătorească prin care s-a decis continuarea lucrărilor de construcție a unui complex locativ din orașul Codru. Oficialul spune că există „o cârdășie între dezvoltatori, funcționari publici, procurori și judecători”, aceasta după ce anterior el anunța că nu sunt toate actele pentru construcția complexului. 

Ministrul a prezentat o decizie a judecății prin care se permite construcția blocului locativ, aceasta după ce primarul orașului Codru a suspendat executarea lucrărilor.

Hotărârea a fost luată în folosul companiei care se ocupă de lucrări, fiind suspendată și executarea prescripției arhitectului-șef din cadrul Primăriei orașului Codru.

De menționat că încheierea este pasibilă de atac cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Andrei Spînu a reacționat la decizia judecății, menționând că are loc „o cârdășie”.

„Nu se mai poate ca fiecare să construiască cum îl apucă. (…) Avem o cârdășie între dezvoltatori, funcționari publici, procurori, judecători numită convențional mafia imobiliară etc. Această cârdășie face ce vrea, mai ales în mun. Chișinău”, a scris ministrul, pe Telegram.

„Și, apare o decizie a judecății și construcția continuă. Cum așa? (…) Mai am un mesaj către cetățeni, verificați ce cumpărați. Nu mai acceptați să semnați contracte cu cei care nu respectă bunul simț și vă duc de nas. Chiar azi am primit un mesaj de nemulțumire că o construcție nu se finiseaza de câțiva ani. Noi ne vom face treabă și vom curăța pas cu pas acest domeniu”, a conchis Spînu.

Telegram/Andrei Spînu
Telegram/Andrei Spînu

Amintim că pe 8 februarie 2022, Andrei Spînu a fost în orașul Codru, unde se construiește complexul locativ. Atunci, oficialul menționa că responsabilii nu dispun de toate documentele pentru construcție.

„Pe str. Schinoasa Vale 12 se construieşte, fără a avea toate documentele în ordine, un complex locativ. Compania de construcții a fost somată de mai multe ori să oprească lucrările de construcție până când se vor clarifica lucrurile. Din păcate, îndrăzneala unora e mai mare decât bunul simț”, a declarat anterior ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alegerile din Boldurești, declarate nule. CEC, obligată să organizeze un nou scrutin

Pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iulie desfășurate în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Potrivit instanței, Comisia Electorală Centrală este obligată să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, în termen de trei zile. 

Pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a casat parțial hotărârea judecătoriei Ungheni, din 25 iunie 2025, emisă în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată formulată de Sergiu Bulicanu împotriva Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Boldurești nr.23/5 și Comisiei Electorale Centrale, terț Nicanor Ciochină, privind anularea actului administrativ individual, în latura respingerii  pretenției cu privire la obligarea Comisiei Electorale  Centrale să declare nule alegerile locale din  comuna  Boldurești.

Și în această parte, Curtea de Apel Nord a emis o nouă hotărâre. Instanța a declarat nule alegerile locale din 01 iunie 2025 (turul doi de scrutin) desfășurate în com.Boldurești r-ul Nisporeni pentru funcția de  primar și obligă Comisia Electorală Centrală să organizeze în termen de 2 săptămîni votarea repetată

Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul Curții Supreme de Justiție, în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei motivate.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Amintim că pe 25 iunie, Judecătoria Ungheni a anulat rezultatele turului doi al alegerilor locale noi din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, precum și validarea mandatului de primar al lui Nicanor Ciochină. S-a anunțat că decizia poate fi atacată cu apel în termen de trei zile la Curtea de Apel Nord. Pe 26 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a luat act de hotărârea Judecătoriei Ungheni. Totuși, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină, învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului, să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni. 

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. 

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. 

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: