Verișoara lui Veaceslav Platon, trimisă în judecată. Procurorii: „Nu a fost stabilit locul aflării învinuitei” 
Full Article 3 minutes read

Verișoara lui Veaceslav Platon, trimisă în judecată. Procurorii: „Nu a fost stabilit locul aflării învinuitei” 

Verișoara lui Veaceslav Platon a fost deferită justiției pentru fabricare şi punerea în circulaţie a unui card fals, cât și pentru spălare de bani. Procuratura Anticorupție anunță, pe 7 martie, despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a verișoarei lui Veaceslav Platon.

Aceasta este acuzată de fabricarea şi punerea în circulaţie a unui card fals, în interesul unei organizaţii criminale (art. 237 alin. (2) lit. c), d) din Codul penal) şi a infracţiunii de spălare a banilor în proporţii deosebit de mari (art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal).

Cauza penală a fost disjunsă pe 8 decembrie 2020 cu referire la tentativa de denigrare a imaginii publice a unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie (care a făcut parte din completele de judecată ce au examinat litigii în care erau implicate companii controlate prin persoane interpuse de către Platon Veaceslav, deciziile emise nefiind favorabile acestuia), inclusiv creării unei percepţii de persoană coruptă prin implicarea în tranzacţii financiare ilicite.

Anterior, din aceeași cauză, a fost disjunsă o altă cauză penală în privința lui Veacelav Platon, pentru comiterea acelorași fapte, care la moment se află spre examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit investigațiilor, pe numele judecătorului a fost deschis un card bancar corporativ (fals), cu valută în Euro, în cadrul AO „Trasta Komercbanka” (cu sediul în Republica Letonă, oraşul Riga) şi respectiv un cont de depozit pe care a fost depozitată suma de 300 000 dolari SUA.

Suma, potrivit Procuraturii Anticorupție, pe 23 martie 2013 a fost extrasă prin intermediul POS-terminalului amplasat la ghişeul din cadrul filialei Centru a BC „Moldindconbank” SA de către verișoara lui Veaceslav Platon, angajată în cadrul băncii în calitate de manager operațiuni bancare.

Aceasta, comunică procurorii, a extras 297.000 USD prin intermediul a 99 de operaţiuni bancare a câte 3.000 USD fiecare.

Procurorii menționează că nu a fost stabilit locul aflării învinuitei, iar cauza penală a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, în urma autorizării de către judecătorul de instrucție a finalizării urmăririi penale în lipsa acesteia.

Pentru infracțiunile comise, legea prevede pedeapsa maximă (în cazul art. 237 alin. (2) lit. c), d)) sub forma de închisoare de la 4 la 8 ani, iar pentru (art. 243 alin. (3) lit. b) din Codul penal) cu închisoare de la 5 la 10 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: