Veronica Dragalin ar putea fi următoarea șefă a Procuraturii Anticorupție. A trecut etapa de preselecție

Veronica Dragalin ar putea fi următorul procuror anticorupție. Aceasta a trecut, pe 18 mai, etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Un anunț în acest sens a fost făcut de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit deciziei Comisiei speciale, etapa de preselecție în cadrul concursului la funcția de procuror-șef al Procuratura Anticorupție a fost promovată de către candidata Dragalin Veronica. Ea a obținut punctajul total de 9,8 puncte.

Urmează ca CSP să finalizeze selecția, iar mai apoi să o propună pe Veronica Dragalin pentru numire.

Dragalin, în 2008, a absolvit Facultatea de biologie şi chimie la Universitatea din Durham, Carolina de Nord. În 2011, Veronica Dragalina a absolvit facultatea de drept la Universitatea din Virginia.

Mai târziu, Veronica Dragalin a ajuns Assistant US Attorney în biroul procuraturii federale din districtul central al Californiei.

Pe lângă limba română, Dragalin vorbeşte încă cinci limbi: engleza, spaniola, rusa, germana şi italiana.

De-a lungul carierei sale a obținut mai multe distincții și premii printre care:

  • Premiul „Cazul Anului” din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme și Explozibili (ATF) (2019;
  • Premiul Directorului FBI(2020); 
  • Nominalizată la Premiul Național pentru „Tânărul Avocat Federal” (2021) (rezultatele urmează);
  • Nominalizată la Premiul „Procuror de Prim Rang” pentru femeile din forțele federale de justiție (2021) (rezultatele urmează);
  • Premiul „Rising Star”în California de Sud.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, președinta organizației Moldova-AID și cea care organizează în fiecare an tradiționala Convenție moldo-americană, eveniment care întrunește reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale americane și din Republica Moldova, dar și persoane originare din Republica Moldova și stabilite cu traiul în Statele Unite ale Americii.

Portalul Anticorupție scrie că Veronica Dragalin a plecat împreună cu părinţii din Republica Moldova încă din fragedă copilărie, după clasa întâia. Clasa a doua o continuă în Italia, iar clasele a treia şi a patra le termină în Germania.

Când avea 11 ani, Veronica Dragalin ajunge cu familia în Statele Unite ale Americii.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alegerile din Boldurești, declarate nule. CEC, obligată să organizeze un nou scrutin

Pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie desfășurate în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Potrivit deciziei instanței, Comisia Electorală Centrală (CEC) este obligată să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Curtea de Apel Nord a casat parțial hotărârea Judecătoriei Ungheni din 25 iunie 2025, într-o cauză inițiată de Sergiu Bulicanu, contracandidatul lui Nicanor Ciochină. Acesta solicitase anterior anularea alegerilor și obligarea Comisiei Electorale Centrale să le declare nule. Judecătoria a decis atunci să anuleze hotărârea prin care fusese confirmat turul doi al scrutinului din 1 iunie și validat mandatul de primar. Totuși, magistrații nu au admis cererea de a declara alegerile complet nule.

În această parte, pe 4 iulie, Curtea de Apel Nord a emis o nouă hotărâre. Instanța a declarat nule alegerile locale din 1 iulie (turul doi de scrutin) desfășurate în comuna Boldurești pentru funcția de primar și a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze în termen de 2 săptămâni votarea repetată.

Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, prin intermediul Curții Supreme de Justiție, în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei motivate.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni. 

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu. 

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu. 

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: