Vești bune de la Paris: Macron a anunțat 100 mln euro, ajutor pentru Republica Moldova

În cadrul celei de-a treia ediție a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, președintele Franței Emmanuel Macron, a anunțat că cele 44 de state au aprobat un sprijin financiar de peste 100 de milioane de euro pentru țara noastră. Banii vor fi redirecționați pentru achiziţii de gaz şi de electricitate în prag de iarnă, dar și pentru gestionarea crizei refugiaților.

„Să abandonăm Moldova și să o lăsăm să sufere – egal cu a decide că Europa nu mai este fidelă vocației și valorilor sale. (…) Și la Berlin, și la București am hotărât să aducem din ce în ce mai mulți bani pentru Republica Moldova, inclusiv pentru companiile din Moldova. Oferim mai mult de 100 de milioane de euro – am decis acest lucru, inclusiv pentru a regla chestiunile de refugiați și pentru a permite accesul refugiaților la învățământ, mâncare și tot ce este nevoie.

Două milioane de euro sunt mobilizați, de asemenea, pentru a ajuta reformele în materie de energie. Situația de criză în care se află Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu și de aceea Agenția de Dezvoltare va investi 85 de milioane de euro în materie de energie în Republica Moldova. Conferința de astăzi a permis de asemenea să arătăm sprijinul pentru reformele dumneavoastră și care justifică această alegere pe care o faceți de a acorda statutul de candidat la UE”, a declarat Macron.

Amintim că la Paris a fost dat startul discuțiilor în formatul Platformei de sprijin a Republicii Moldova. Aceasta este a treia ediție a conferinței. Din delegația Republicii Moldova, condusă de președinta Maia Sandu, fac parte mai mulți oficiali, în mare parte membri ai Guvernului Gavriliță.

Maia Sandu a ținut un discurs la cea de-a treia ediție a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, care se desfășoară la Paris.

Prima conferinţă a donatorilor respectivi a avut loc la Berlin în aprilie, iar a doua la Bucureşti în iulie, unde s-au adunat în total 600 de milioane de euro pentru asistenţă. Următoarea reuniune similară va avea loc anul viitor, la Chişinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: