Moldova Fruct

Vești bune: recolta de mere în acest an va fi cu aproape un sfert mai mare decât anul trecut. Țările recomandate pentru export

Prognoză îmbucurătoare pentru producătorii de mere. Specialiștii Asociației Moldova Fruct anticipează că recolta de mere în 2023 ar putea ajunge la circa 548 mii tone, ceea ce înseamnă cu 23% mai mult față de anul 2022, dar cu 4 la sută mai puțin în raport cu media din ultimii 5 ani. Se estimează că merele de soiul Idared vor constitui 19% din recolta prognozată, Golden – 19%, Gala – 13%, Florina – 7% și Granny Smith – 6%.

„Anticipăm anumite probleme cauzate de schimbările climatice caracterizate de temperaturi extrem de înalte pe parcursul zilei și nopții, lipsa de precipitații, înghețuri primăvara devreme, sau grindina pe parcursul verii. Aceste devieri climatice ar putea întârzia recoltarea merelor cu până la 10 zile, dar și vor provoca colorarea neuniformă a fructelor, arsuri ale fructelor în livezile neprotejate cu plasă antigrindină, diametrul mic al fructelor”, a declarat Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct.

Tatiana Burcă, consultant marketing în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, afirmă că după experiența anului trecut, din cauza problemelor logistice, cauzate de război, exportul de mere a trecut printr-un proces profund de reorientare de la piețele tradiționale din Comunitatea Statelor Independente spre noi piețe cum ar fi cele din Vest, Orientul Mijlociu sau Asia.

„Pentru sezonul de vânzări 2023-2024 recomandăm producătorilor și exportatorilor moldoveni să se orienteze spre piețele Golfului Piersic în lunile august-aprilie, piața Indiei pentru perioada decembrie-mai, piața României, ca și piață locală, pentru perioada ianuarie-mai. Există posibilități de a câștiga interesul consumatorilor de mere din piețele Țărilor Nordice, dar și Marii Britanii, ținând cont de interesul lor față de țările furnizoare non-UE și de cererile directe, parvenite din partea importatorilor urmare a Brexit, dacă punem accent pe calitate, nivel minim de reziduuri, certificări internaționale care confirmă siguranța produselor”, spune Tatiana Burcă.

Potrivit Moldova Fruct, în anii 2022-2023 în Moldova au fost defrișate aproximativ 2 mii ha de livezi de măr, în special soiurile de vară și livezile neproductive. Pe de altă parte, au fost plantate 305 hectare de livezi de măr intensive și super-intensive. Astfel, în prezent suprafața livezilor de măr în Republica Moldova este de circa 49,2 mii hectare, dintre care 45,8 mii hectare fiind livezi pe rod.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters/Israel

Morți și cel puțin 92 de răniți în Israel, după un nou val de atacuri. Cifra raportată de Iran

În noaptea de 15 spre 16 iunie, Israelul și Iranul au continuat atacurile. Cinci persoane din Israel au murit, iar cel puțin 92 au fost rănite. De cealaltă parte, Iranul a anunțat că, în cele trei zile de conflict sub atacurile israeliene, au murit peste 200 de persoane. În paralel, armata israeliană a raportat că a lovit 10 centre de comandă ale forțelor speciale „Al-Quds” din Teheran, unde, potrivit autorităților israeliene, erau planificate atentate teroriste împotriva statului Israel. Totodată, în Israel au fost raportate explozii și incendii în mai multe zone, relatează BBC News.

Potrivit sursei, armata israeliană a anunțat, în dimineața zilei de 16 iunie, că a lovit centrele de comandă ale forțelor speciale „Al-Quds” din Teheran, vizând 10 ținte. Potrivit Israelului, în aceste centre erau planificate atentate teroriste împotriva statului israelian. Forțele speciale „Al-Quds” reprezintă o unitate în cadrul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, care desfășoară operațiuni speciale în afara granițelor Iranului.

Referitor la atacurile Iranului, ziarul Jerusalem Post a relatat că autoritățile din orașul israelian Petah Tikva au raportat că o rachetă a lovit o locuință. Poliția din Tel Aviv a anunțat, de asemenea, lovituri de rachete. În același timp, serviciul de pompieri și salvare din Israel a comunicat despre mai multe incendii în zone centrale ale țării. Presa israeliană a semnalat explozii în diverse regiuni din centrul țării.

Presă de stat iraniană a afirmat că orașul israelian Haifa a fost lovit, iar partea israeliană a confirmat exploziile din Haifa. Ulterior, serviciul de urgență israelian „Magen David Adom” a raportat că o rachetă iraniană a lovit o casă în Haifa.

În urma atacurilor nocturne, cinci persoane din Israel și-au pierdut viața. Serviciul israelian de ambulanță „Magen David Adom” a precizat că patru dintre victime, două femei și doi bărbați, aveau în jur de 70 de ani. Cel puțin 92 de persoane au fost rănite, printre care o femeie de 30 de ani în stare gravă, cu leziuni la nivelul feței, șase persoane în stare moderată și 85 cu răni ușoare.

Ministerul Sănătății din Iran susține că, în decurs de trei zile de conflict sub atacurile Israelului, au murit 224 de persoane.

Potrivit agenției Reuters, care a citat o sursă oficială anonimă, Iranul a informat Qatarul și Omanul, care mediază contactele sale cu SUA și Israel, că „nu este deschis la negocieri privind încetarea focului atâta timp cât se află sub atacurile israeliene”.

***

Pe 16 iunie, confruntarea militară dintre Israel și Iran a intrat în a patra zi.

Pe 15 iunie, ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, a declarat că situația de securitate în această țara rămâne considerabil dificilă. Diplomatul a îndemnat cetățenii moldoveni, aflați în Israel, să urmeze toate instrucțiunile în cazul unor atacuri cu rachete. „Ambasada funcționează în regim de alertă non stop, pentru informații în cazuri excepționale puteți contacta numărul de urgență: +972527789772”, a comunicat Roitman.

Tot pe 15 iunie, presa din Republica Moldova a scris că un cetățean moldovean ar fi fost rănit în Israel. Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, și Ministerul de Externe au declarat că nu au confirmări oficiale în acest sens, însă sunt în contact permanent cu autoritățile israeliene pentru a verifica situația.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: