Premierul Ion Chicu a publicat luni, 4 mai, un mesaj de mulțumire adresat jurnaliștilor care informează obiectiv cetățenii. Totodată, șeful executivului a scris că „informația obiectivă nu prea aduce bani patronilor mediatici” și a avertizat că „mulți își vor pierde afacerea dacă nu își vor schimba atitudinea”.
Mesajul a fost publicat la o zi după Ziua Mondială a Libertății Presei. Șeful executivului a amintit că a fost mereu deschis pentru presă și a răspuns la întrebări, inclusiv la cele transmise pe rețelele de socializare. Acesta a acuzat unele instituții media că ar promova informație lipsită de obiectivitate.
„Însă informația obiectivă nu prea aduce bani patronilor mediatici. Publicul a fost treptat învățat cu ”Las fierbinți” și ”Garcea” – aici se fac banii pe publicitate. N-o să mai vedeți emisiuni la ”posturile independente” despre oamenii care muncesc, care nu se rușinează să spună că-s cetățeni ce țin la țara noastră. (…) Stimați patroni mediatici – învățați-vă să faceți business cinstit – spuneți adevărul oamenilor. Pe manele departe nu veți ajunge. Plus la toate, pe piața fake-urilor voi nu mai puteți concura, oricât ați investi – rețelele vă iau „pîinea și untul”. Veți pierde mulți businessul, dacă nu vă schimbați atitudinea și nu livrați oamenilor informație. Și nici ”finanțarea geopolitică” nu va mai fi o sursă durabilă”, a scris Ion Chicu.
Prim-ministrul a menționat că după 5 mai, când se finalizează starea de urgență, jurnaliștii vor avea acces la evenimentele importante și conferințe de presă.
„Informarea corectă a societății este prioritatea noastră, iar ”presa independentă” finanțată pe manele nu are nici o șansă – moldovenii sunt cu mult mai înțelepți decât cred unii”, a mai scris Ion Chicu.
Vreau să aduc sincere mulțumiri reprezentanților presei, care fac totul pentru a informa obiectiv cetățenii. Din prima…
Geplaatst door Ion Chicu op Zondag 3 mei 2020
De asemenea, premierul a distribuit o știre privind petiția semnată de jurnaliștii din Republica Moldova prin care cer accesul liber la informațiile de interes public.
Amintim că, în cadrul unui briefing din 18 martie, șeful statului a anunțat că ia în considere propunerea pedepselor penale pentru promovare de fake news. Președintele Igor Dodon s-a referit atât la persoanele care răspândesc informații false pe rețelele de socializare, cât și la presa care le preia.
Ulterior, pe 20 martie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat despre închiderea a peste 50 de site-uri care publicau știri false.