European Parliament

Vicepremier: Mizăm că Ucraina va deveni membră UE cu drepturi depline în 2024

Kievul mizează pe faptul că Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene în anul 2024. Declarația a fost făcută de către prim-viceprim-ministrul, ministrul ucrainean al Economiei Iulia Sviridenko, într-un editorial pentru Ukrainskaya Pravda, întitulat „Cum vom restabili Ucraina?” ( „Как будет восстанавливаться Украина?”).

Mizăm pe faptul că vom primi statutul de candidat la aderarea la UE în vara anului curent. Prima parte a cererii noastre a fost deja transmisă. În același ritm alert vom îndeplini toate solicitările față de Ucraina în calitate de viitor membru al UE. Este calea noastră către o democrație și libertate adevărată”, a declarat oficialul ucrainean.

Ministrul a adăugat că Ucraina mizează pe faptul că va deveni membru UE cu drepturi depline deja în 2024. Totodată, este foarte important ca Ucraina să își refacă la maximum infrastructura de transport și cea socială timp de 24 de luni.

În afară de asta, Kievul va insista ca Federația Rusă să plătească pentru toate distrugerile din Ucraina.

Încălcarea normelor dreptului internațional de către Rusia sunt atât de semnificative, încât activele înghețate trebuie confiscate. Lucrăm asupra faptului ca acele țări care au înghețat activele Federației Ruse să ridice imunitatea care protejează aceste active și să redirecționeze aceste resurse financiare pentru refacerea Ucrainei”, a adăugat ministrul ucrainean al Economiei.

De asemenea, Ucraina propune implementarea unui impozit special asupra tuturor mărfurilor și serviciilor din Rusia pentru economiile care din diferite motive nu sunt pregătite să instituie embargou deplin.

Ținând cont de faptul că Rusia furnizează în principal mărfuri la bursă, un astfel de impozit nu va împovăra cumpărătorul, iar țara-agresor va scădea prețul cu mărimea respectivă. Resursele adunate în acest mod pot fi redirecționate în Ucraina, pentru finanțarea proiectelor de refacere”, a adăugat Iulia Sviridenko.

Premierul Ucrainei Denis Șmigal a estimat că pentru refacerea Ucrainei după război este nevoie de 600 miliarde de euro.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: