Vicepremierul Andrei Spînu face totalurile negocierilor cu Gazpromul (LIVE)
Full Article 2 minutes read

Vicepremierul Andrei Spînu face totalurile negocierilor cu Gazpromul (LIVE)

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susține pe 25 octombrie o conferință de presă, cu privire la vizita sa la Moscova, unde a participat la negocierile cu reprezentanții „Gazprom”.

Pe 23 octombrie, Spînu a precizat că oferta companiei Gazprom nu este în avantajul cetățenilor moldoveni și a menționat că este inacceptabil ca „Moldova să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”. În cadrul discuțiilor, partea rusă a dat asigurări că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic.

A doua zi, reprezentantul Gazprom Serghei Kuprianov a declarat că, în cazul în care Chișinăul nu va achita în totalitate datoria de $709 mln, compania Gazprom ar putea sista în totalitate livrarea gazului către Republica Moldova.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună,  însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile. Ucraina a anunțat că este gata să ofere Moldovei gaz pe datorie, fiind vorba despre 15 mln m3.

Pe 25 octombrie, presa din Ucraina a scris că, în caz de necesitate, Moldova ar putea cumpăra o cantitate de 700 mln m3 de gaz din Ucraina. Un contract în acest sens ar fi fost semnat de întreprinderea Energocom cu compania Naftogaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: