Vicepreședinte PAS: Dorin Recean este susținut de majoritatea parlamentară
Full Article 3 minutes read

Vicepreședinte PAS: Dorin Recean este susținut de majoritatea parlamentară

Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Dorin Recean, are sprijinul majorității parlamentare. O spune vicepreședintele PAS, Radu Marian, potrivit căruia Recean are experiența și expertiza necesară pentru a conduce Guvernul în situații de criză. Radu Marian a evitat să spună dacă unele persoane din Guvernul în demisie se vor regăsi în echipa guvernamentală condusă de Dorin Recean, menționând că săptămâna viitoare va fi anunțată întreaga componență a noului Executiv, notează IPN.

Vicepreședintele PAS, Radu Marian, spune că majoritatea parlamentară agreează candidatura propusă de președintele țării la funcția de prim-ministru. Potrivit reprezentantului guvernării, componența noului Guvern și programul de guvernare vor fi făcute publice săptămâna viitoare.

„Dorin Recean este propunerea președintei și este susținut și de majoritatea parlamentară. Are experiență de gestionare a instituțiilor publice. Este orientat spre schimbare și are expertiză în securitate, iar acesta este domeniul de la care avem cele mai mari provocări. A fost ministru al MAI, a făcut acolo schimbări ambițioase, a dublat încrederea cetățenilor în poliție. A avut atunci curajul să înfrunte regimul Plahotniuc. În aceste zile avem discuții pe subiectul echipei guvernamentale, suntem în proces de consultări. Săptămâna viitoare va fi totul clar. Nimeni nu se ține de fotolii din Guvernul actual și indiferent de situație, toți sunt gata să rămână în echipă și să ajute țara”, a spus Radu Marian în cadrul unei ediții speciale de la ProTV Chișinău.

În același context, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, califică demisia Nataliei Gavrilița drept întârziată și spune că aceasta a fost generată de neînțelegerile dintre primele persoane în stat.

„E vorba de disensiuni în cadrul guvernării, dar de și o presiune din partea societății. De asemenea, e vorba de insuccesele de ordin intern. Guvernul care a plecat în demisie și-a depășit toate posibilitățile de a mai livra rezultate pentru societate. Este o decizie puțin întârziată, dar necesară. A existat o comunicare foarte proastă cu publicul, oamenii nu înțelegeau unde dorea acest Guvern s-o apuce. Nominalizarea lui Dorin Recean nu este o surpriză”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

„Este o manevră tactică. Cred că vom asista la o modificare a priorităților, se va pune accent pe elementele de securitate, fiindcă războiul generează noi provocări de securitate. O altă prioritate va fi cea economică pentru că războiul impune condiții de regândire totală a economiei”, a spus directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciunc.

Ieri, președintele Maia Sandu l-a desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru pe consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Dorin Recean. Potrivit legii, după semnarea decretului prezidențial, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru urmează să identifice miniștrii, să elaboreze programul de guvernare și să solicite votul de încredere a Parlamentului în termen de 15 zile de la desemnare. Până atunci, Guvernul în demisie continuă să exercite funcții administrative.

Cine este Dorin Recean, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru? CV, avere și controverse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: