Victoria va fi a lor. Cum socialiștii, ACUM, Partidul Democrat și Usatîi au învins la alegerile locale
Full Article 9 minutes read

Victoria va fi a lor. Cum socialiștii, ACUM, Partidul Democrat și Usatîi au învins la alegerile locale

Partidele principale din Moldova au rămas mulțumite de rezultatele pe care le-au obținut la alegerile locale din 20 octombrie. Președintele Igor Dodon a numit rezultatul socialiștilor «excelent» și «fără precedent». Cei de la ACUM și-au apreciat «pozitiv» rezultatele. Iar democrații s-au declarat «câștigători» ai cursei. NM și câțiva experți au analizat, cine a câștigat, de fapt, la alegeri și care va fi impactul acestora asupra politicii moldovenești.

Cum au învins socialiștii

Partidul Socialiștilor a devenit lider în alegerile reprezentanților pentru consiliile locale și cele raionale. Astfel, socialiștii au acumulat cel mai mare număr de voturi în 14 raioane ale țării (precum și în municipiul Chișinău). De asemenea, ei au obținut majoritatea în consiliile locale din aproape toate localitățile Autonomiei Găgăuze.

Reprezentanții blocului ACUM în consiliile raionale și cele locale au acumulat majoritatea voturilor în 11 raioane, iar cei ai democraților – în șase raioane. Într-un singur raion – Orhei – a câștigat Partidul «Șor».

NM nu a reușit să afle, cum își apreciază socialiștii rezultatele obținute la alegerile locale. Președintele fracțiunii parlamentare a PSRM Vlad Bătrîncea nu a răspuns la apelurile telefonice ale reporterului NM. Deputatul PSRM Corneliu Furculiță ne-a recomandat să ne adresăm serviciului de presă al formațiunii. Însă Irina Astahova, purtătorul de cuvânt al PSRM, nu a răspuns la apel.

În schimb, președintele Igor Dodon a comentat rezultatele PSRM. El a numit rezultatul socialiștilor «excelent». Potrivit lui, PSRM «a confirmat faptul că este unul dintre cele mai puternice partide din țară datorită celei mai largi susțineri acordate la alegerile locale». «Este un nivel de încredere foarte înalt, fără precedent, pe care socialiștii l-au atins la alegeri, însă aceasta este și o responsabilitate foarte mare», a adăugat el.

Președintele PSRM Zinaida Greceanîi a propus deja blocului ACUM să formeze coaliție cu PSRM la nivel de primării și consilii raionale acolo unde socialiștii sunt lideri.

Vicepreședintele parlamentului, deputatul blocului ACUM din partea Partidului «Acțiune și Solidaritate» (PAS) Mihail Popșoi a menționat, într-un comentariu pentru NM, că, deocamdată, nu poate spune, care va fi răspunsul blocului ACUM la propunerea lui Greceanîi. «Voi putea vorbi despre aceasta doar atunci când va fi clar formulată poziția noastră oficială», a spus Popșoi.

Colegul său de bloc, vicepreședintele parlamentului și deputatul Partidului «Platforma Demnitate și Adevăr» (DA) Alexandru Slusari a menționat că DA a ascultat și va analiza propunerea PSRM. Totodată, Slusari a spus că reprezentanții ACUM pot pretinde la funcțiile a 14-15 președinți ai consiliilor raionale.

«Este important să înțelegem că situația din raioane este diferită de cea din parlament. Cu cât mai departe mergi în teritorii, cu atât mai mică este influența politică. Sunt raioane în care socialiștii pot forma majoritatea de unii singuri», a menționat Slusari. În unele consilii, potrivit lui, divizarea pe partide este atât de puternică, încât pentru formarea majorității nu vor fi suficiente două forțe politice.

Totodată, el a subliniat că nu va fi nicio cooperare cu Partidul Democrat și cu Partidul «Șor».

 

Cum a învins ACUM

Comentând rezultatele blocului ACUM la alegerile locale generale, Mihail Popșoi a menționat că în PAS (care face parte din blocul politic ACUM, alături de DA) rezultatele scrutinului sunt apreciate pozitiv.

«Noi avem un indicator bun în privința primarilor și ne bucură rezultatele votării politice în consiliile raionale. Datele noastre sunt aproape de cele ale socialiștilor, uneori, diferența este de doar câteva procente, iar democrații sunt departe de noi», a spus Popșoi.

El este sigur că «principiile și agenda blocului ACUM sunt susținute de alegător». «Desigur, ne-am fi dorit să fim primii, însă noi vom continua să lucrăm în această direcție și vom depune și mai multe eforturi», a subliniat Popșoi.

Victoria va fi a lor. Cum socialiștii, ACUM, Partidul Democrat și Usatîi au învins la alegerile locale

 

Alexandru Slusari a remarcat faptul că fiind o persoană autocritică, el constată rezerve și erori, însă în ansamblu, consideră că rezultatele alegerilor sunt bune. «Chiar și în pofida faptului că noi [blocul ACUM] ne-am asumat totalmente guvernul și oamenii au avut așteptări mari. Aceste patru luni au fost dificile, toți au așteptat o minune, însă această minune nu s-a întâmplat de fiecare dată», a precizat Slusari.

În același timp, Slusari a mențonat că blocul a înregistrat un rezultat bun în Chișinău – și la nivel de consiliu municipal, și la alegerile primarului capitalei, unde candidatul ACUM Andrei Năstase a ajuns în turul doi, cu socialistul Ion Ceban.

Solicitat de NM, politologul Victor Ciobanu a numit distribuția voturilor în consiliile raionale «o configurație care era de așteptat». Totuși, el consideră că rezultatul PDM în raioane este «neașteptat de înalt».

El susține că în schimb, PSRM și ACUM au obținut la aceste alegeri un rezultat mai mic decât cel dorit. «Coaliția de la guvernare ar trebui să facă o «analiză a salturilor» și să afle, de ce rezultatele lor nu corespund așteptărilor. Și de ce, drept urmare, democrații au obținut un rezultat neașteptat de bun. Scuzele precum că a fost puțin timp nu vor mai fi acceptate, e nevoie de o analiză serioasă», a subliniat politologul.

 

Cum a învins Usatîi

Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) Andrei Popov a remarcat că au trecut opt luni de la alegerile parlamentare și patru luni de la schimbarea guvernării în țară. Iar rezultatele obținute de PSRM, ACUM și PDM la alegerile locale generale nu se deosebesc prea mult de cele la alegerile parlamentare.

«Nimeni dintre ei nu poate spune că «iată, noi ne-am îmbunătățit rezultatul», dar nu este nici pierdere pentru vreunul dintre aceste partide», consideră expertul.

Popov a mai atras atenția asupra faptului că cele patru luni ale noii guvernări nu s-au transformat în «schimbări tectonice» pe care mulți le-au așteptat: prăbușirea completă a PDM și capitalizarea situației politice de către socialiști.

Andrei Popov consideră că unica persoană care a câștigat demonstrativ în această campanie este liderul «Partidului Nostru» Renato Usatîi. Expertul a menționat că, deși la alegerile parlamentare, rezultatele «Partidului Nostru» au fost destul de modeste, la alegerile locale generale din Bălți și din alte cinci orașe de la nordul Moldovei partidul lui Usatîi a obținut majoritatea în consiliul municipal, iar el a devenit primar de Bălți chiar după turul întâi.

«Și toate acestea s-au întâmplat în pofida campaniei de discreditare a acestuia și a geografiei vizitelor efectuate la nord de către socialiști, președinte și speakerul parlamentului», a spus Popov. Potrivit lui, socialiștii nu au reușit să împiedice renașterea politică a lui Usatîi.

Cum au învins democrații

Iar Partidul Democrat deține întâietatea după numărul de primari aleși după turul întâi. La alegerile din 20 octombrie, au fost aleși 191 de primari din partea PDM, 124 – din partea PSRM și 82 – din partea blocului ACUM. La fel, din prima încercare, au fost aleși 26 de primari de la PLDM, 13 – de la Partidul «Șor», 10 – de la «Partidul Nostru», patru – de la PCRM, doi – de la Partidul Popular Român și câte unul de la PL și Partidul Unității Naționale. Candidații independenți au devenit primari în 64 de localități.

Peste două săptămâni, în 380 de localități în care se va desfășura turul doi al scrutinului, pentru funcția de primar vor pretinde: 175 de candidați de la PSRM, 173 – de la PDM, 167 – de la ACUM, 20 – de la «Partidul Nostru», 44 – de la PLDM, 16 – de la PCRM, 38 – de la Partidul «Șor» și 84 de candidați independenți.

Rezultatele alegerilor primarilor constituie mândria principală a democraților. Deputatul PDM Vladimir Cebotari a spus pentru NM că rezultatul democraților la alegerile locale generale este «foarte bun». «Sunt importanți anume primarii», susține Cebotari. În opinia sa, anume acesta este indicatorul reprezentativității guvernării în teritorii.

«La concurenții noștri, numărul primarilor care au câștigat din turul întâi este cu mult mai mic. Noi considerăm că suntem cei mai de succes în această campanie», a continuat democratul.

Potrivit afirmațiilor sale, întâietatea în alegerile pentru consiliul raional sau cel local este cu mult mai puțin relevantă. «Întrebați acum orice locuitor al satului X din raionul N, cine sunt consilierii din raionul său, el nu vă va spune nici două nume. Iar primarul le este cunoscut. Cetățenii au cea mai mare încredere în primari», a adăugat Cebotari.

Mihail Popșoi, dimpotrivă, consideră că votul politic se manifestă anume la nivel de raion, în timp ce la nivel local, este votat omul și nu partidul.

Popșoi recunoaște că PDM are rezultate bune în ce privește primarii, însă «este vorba despre orășele și sate». «Faptul că brandul lor politic este prost perceput de către electorat are cel mai mic rol în sat. În orașe însă totul e diferit. Dar chiar dacă noi vorbim despre primari, ei au pierdut. Ei au avut 700 de primari (la sfârșitul guvernării PDM – NM), iar acum ei se bucură de cifra 190», a declarat Popșoi.

Comentând rezultatele obținute de Partidul Democrat, Andrei Popov a menționat că aceste alegeri ar fi trebuit să devină un test, dacă «vor cădea democrații». «Rezultatul lor confirmă, indirect, că această coaliție nu folosește aceleași metode de intimidare a aleșilor locali, pe care le foloseau democrații, când aceștia erau la guvernare», a remarcat Popov.

Politologul Victor Ciobanu a menționat rezultatele bune ale democraților la alegerile primarilor, însă a atras atenția asupra faptului că mulți primari, care se consideră democrați, «în viața anterioară au fost primari din partea PLDM sau a altor partide».

«Nu poate fi exclus faptul că peste un an, ei își vor schimba culoarea, pentru a fi mai aproape de actuala guvernare», a declarat expertul.

Întrebat de reporterul NM de ce primarii nu au făcut acest lucru până acum, Ciobanu a spus că democrații «au investit mult în construcția a câte o jumătate de kilometru de asfalt în fiecare sat, de aceea primarii localităților mici și-au putut menține apartenența politică din considerente pragmatice.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: