Victoriabank – mândru partener al Galei Generozității 2019

Pentru al cincilea an consecutiv, Victoriabank se alătură Galei Generozității, în calitate de partener principal, un eveniment, deja consacrat, al organizației CCF (Copil, Comunitate Familie) Moldova, reprezentant HHC (Hope and Homes for Children) Marea Britanie și patronul organizației – Valentina Nafornița.

Renumita soprană de la Opera de Stat din Viena, care a cucerit cu vocea sa o lume întreagă, va evolua, în 17 septembrie,  pe scena Palatului Republicii, alături de alte talente deosebite, precum: Trupa Brio Sonores, Moldovan National Youth Orchestra condusă de Daniel Jinga, Elena Radu și trupa Bravissimo România, întru susținerea celor mai vulnerabili copii din Moldova.

De 15 ani, CCF/ HHC Moldova este alături de copii din țara noastră. Aceasta a ajutat peste 4800 copii, unii dintre ei revenind în medii familiale, părăsind pentru totdeauna instituțiile (internatele și casele de copii), alții primind sprijin calificat pentru a rămâne alături de părinții lor.

Susținerea unui astfel de eveniment, reprezintă încă una dintre acțiunile de responsabilitate socială corporativă a Victoriabank, care este onorată să celebreze generozitatea și dărnicia umană. Banca dorește să contribuie în continuare la îndeplinirea misiunii nobile a organizației – „O casă și o familie pentru fiecare copil” și să ajute ca viața copiilor, aflați în diverse riscuri să apuce o altă cale, spre familie, dragoste și căldură părintească.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Angajații Președinției, peste 30 de deplasări externe în primele 6 luni din an. Cât au costat vizitele oficiale

În prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu, însoțită de consiliera sa pentru politică externă și afaceri europene, Olga Roșca, și consilierul în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. În unele cazuri, cheltuielile au fost acoperite de organizatorii evenimentelor internaționale, cum s-a întâmplat în Germania, Italia sau Estonia.

Cele mai scumpe deplasări au fost cele în Polonia (peste 50 mii lei), Franța (aproape 46 mii lei) și Germania (până la 40 mii lei per vizită). O singură deplasare externă – la București, efectuată de Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei – a costat 1.400 lei.

Potrivit datelor, vizitele au vizat participări la conferințe, ateliere de lucru și forumuri dedicate combaterii dezinformării, securității, relațiilor cu diaspora sau cooperării cu partenerii internaționali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
radiokp.ru

Serviciile secrete rusești susțin, fără dovezi, că NATO s-ar pregăti să implice Moldova într-un război cu Rusia

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat pe 14 iulie un comunicat în care spune că NATO s-ar pregăti să implice Republica Moldova într-o confruntare militară cu statul rus. Instituția sugerează că din acest motiv se realizează proiecte de infrastructură și se conectează infrastructura de transport de cea europeană. SVR nu a prezentat nicio dovadă care să-i susțină argumentele.

Potrivit informațiilor primite de către SVR (Serviciul de Informații Externe al Rusiei), NATO se pregătește activ să implice Moldova într-un posibil conflict armat cu Rusia. La Bruxelles s-a luat decizia de a accelera transformarea acestei țări într-un „cap de pod avansat al alianței pe flancul estic, ținând cont de înaintarea forțelor armate ruse în Ucraina””, .

Instituția a menționat că NATO ar transforma țara noastră într-un „poligon militar”.

Se încearcă adaptarea teritoriului moldovenesc pentru transferul operativ al trupelor NATO spre granițele Rusiei. În acest scop, sunt implementate proiecte de trecere la ecartamentul feroviar european și de sporire a capacității de transport a podurilor. Se construiesc huburi logistice, depozite mari și platforme pentru concentrarea tehnicii de luptă. Aerodromurile de la Mărculești și Bălți, aflate în apropierea teatrului de operațiuni din Ucraina, sunt modernizate în vederea primirii unui număr semnificativ de avioane militare și de transport. Totuși, potrivit planului de la Bruxelles, în cazul unui conflict direct între NATO și Rusia, principala lovitură ar urma să fie suportată de moldoveni. Ei ar trebui să devină „carne de tun” în desfășurarea luptelor cu trupele ruse. (…) Regimul comprador al M. Sandu este gata să satisfacă toate cererile Occidentului, numai să nu fie îndepărtat de la „sursa de bani””, se arată în comunicatul SVR.

NM a solicitat comentarii de la Ministerul Afacerilor Externe și Guvern, însă, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.

(VIDEO) Tiktokerul scandalos binecuvântat de mitropolit/„Victorie” a ajuns la CEC/Val de caniculă în Moldova

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Vizat într-un dosar penal, tiktokerul Dima White, binecuvântat de ÎPS Vladimir
— Blocul „Victorie” a depus actele la CEC pentru a participa la alegeri
— Pompieri din Moldova au plecat în Grecia pentru a lupta cu incendiile
— Incendiu în Chișinău: un apartament din sectorul Râșcani, în flăcări
— Cod Galben de caniculă în aproape toată Moldova
— A început perioada electorală pentru alegerile parlamentare
— Postica: pentru a preveni riscurile electorale, au fost create 6 grupuri de lucru
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Avocatul Poporului critică modificările la Legea cu privire la avocatură: „Lipsa consultării încalcă principiile bunei guvernări”

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă îngrijorarea față de modul în care au fost adoptate modificările legislative ce vizează organizarea și funcționarea profesiei de avocat în Republica Moldova. Acesta atrage atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

„Lipsa consultării prealabile pe un subiect ce afectează direct arhitectura internă a unei profesii juridice autonome contravine principiilor bunei guvernări și celor statuate în Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, Recomandarea Rec(2000)21 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei și Cartea principiilor fundamentale ale avocatului european”, precizează Avocatul Poporului.

În ceea ce privește reacția Uniunii Avocaților – care a anunțat o grevă generală între 15 și 25 iulie – Panico susține că exprimă „poziția de contestare față de modul în care au fost adoptate modificările legislativ”. Avocatul Poporului avertizează că această grevă poate avea consecințe grave asupra funcționării sistemului judiciar, în special în ceea ce privește dreptul la apărare și respectarea termenelor procesuale.

Totodată, Ceslav Panico salută inițiativa Ministerului Justiției de a organiza o ședință comună cu participarea avocaților, parlamentarilor și a altor autorități relevante.

„Avocatul Poporului încurajează continuarea unui dialog deschis între toate instituțiile implicate și reafirmă importanța respectării principiilor de legalitate, proporționalitate și transparență în orice proces de reformare care afectează exercitarea unor profesii juridice independente”, se mai menționează în comunicatul emis de Ombudsman.

Amintim că Uniunea Avocaților a anunțat greva generală pe 11 iulie, ca reacție la modificările legislative adoptate de Parlament în ultima ședință a actualei legislaturi. Acestea au stârnit critici dure nu doar din partea avocaților, ci și a organizațiilor pentru drepturile omului, care susțin că noile prevederi afectează grav independența avocaturii. Tensiunile au fost amplificate de faptul că Uniunea Avocaților a fost informată despre aceste modificări abia în ziua în care au fost supuse votului în Parlament. În paralel, Uniunea Avocaților a transmis un apel președintei Maia Sandu, solicitându-i să nu promulge legea în forma adoptată de Parlament.

În reacție, Ministerul Justiției a lansat un apel, pe 14 iulie, către toate părțile implicate, să participe la o ședință comună pentru a discuta amendamentele considerate de Uniunea Avocaților drept o amenințare gravă la independența profesiei.

În aceeași zi, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Lege și își exprimă solidaritatea cu avocații din Moldova. UNBR a făcut inclusiv apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația de peste Prut a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
clujust.ro

Avocații din România, declarație de solidaritate cu cei din Moldova: „Cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la UE poate adopta asemenea modificări?

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat pe 14 iulie o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Legea cu privire la avocatură din Republica Moldova. UNBR și-a exprimat solidaritatea cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova, care a comunicat anterior că va intra în grevă generală, în semn de protest față de modificările legislative respective, și a făcut apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația de peste Prut a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.

Uniunea Națională a Barourilor din România a urmărit modificările recente aduse Legii cu privire la avocatură din Republica Moldova și își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea acestora fără o consultare prealabilă cu profesia. UNBR condamnă orice acțiune legislativă care afectează independența, autonomia și funcționarea democratică a avocaturii. (…)

Este de neînțeles cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la Uniunea Europeană poate adopta asemenea modificări cu impact sistemic asupra profesiei de avocat, fără o corelare cu legislația europeană în materie și fără a se inspira din bunele practici ale altor state membre, alegând în schimb calea unei imixtiuni directe a statului în organizarea profesiei și în procedurile disciplinare, afectând grav independența avocaților, aceasta nefiind un privilegiu, ci o condiție esențială pentru garantarea existenței unui stat de drept autentic”, se arată în declarația UNBR.

Uniunea Națională a Barourilor din România a subliniat că este solidară cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și a îndemnat autoritățile competente ale țării noastre să revină la dialog instituțional, „să respecte principiile consultării publice” și „să evite orice formă de ingerință în organizarea profesiei de avocat”.

UNBR reafirmă disponibilitatea de a susține, prin toate mijloacele legale și instituționale, apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat și a drepturilor celor care o exercită cu demnitate în Republica Moldova. Solidaritatea nu cunoaște granițe. Apărăm împreună profesia. Apărăm împreună statul de drept”, a se mai arată în declarație.

Amintim că, pe 10 iulie, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la Lege cu privire la avocatură, în ultima ședință a actualei legislaturi. Pe 11 iulie, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a comunicat că proiectul de lege a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit organizației, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”. Astfel, Uniunea a anunțat că, începând cu 15 iulie, avocații intră în grevă generală, în semn de protest. Aceasta este preconizată să dureze până pe 25 iulie.

Pe 14 iulie, și Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a publicat o declarație în care s-a declarat îngrijorat față de modul în care au fost adoptate modificările legislative. Acesta a atras atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.

La rândul său, Ministerul Justiției a lansat un apel către toate părțile implicate să participe la o ședință comună, care va avea loc pe 14 iulie, pentru a discuta amendamentele.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: