VIDEO 7 persoane, reținute în urma perchezițiilor la CNDDCM. Momentul în care angajații i-au mită, surprins cu o cameră ascunsă
Full Article 2 minutes read

VIDEO 7 persoane, reținute în urma perchezițiilor la CNDDCM. Momentul în care angajații i-au mită, surprins cu o cameră ascunsă

Șapte persoane au fost reținute pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii Centrului Național Anticorupție la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM). În total, 20 de persoane urmează să fie aduse la CNA și procuratură pentru a le fi înaintată bănuiala şi învinuirea. Acestea sunt suspectate de comiterea traficului de influenţă, corupere activă şi pasivă.

Potrivit CNA, zeci de persoane, care şi-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experţilor din cadrul CNDDCM pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate.

Contra mitei au putut obţine grade de dizabilitate şi persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experţi ai CNDDCM, şi-ar fi falsificat infirmitatea, obţinând pensii speciale de la stat. Astfel, în funcţie de grupa de invaliditate, sumele cerute variau între 250 şi 600 de euro, iar pentru un grad de „dizabilitate pe viaţă”, mita pretinsă ajungea până la câteva zeci de mii de lei.

În cadrul investigaţiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă, comise de către angajaţi ai Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă şi de către unii funcţionari ai Serviciului Teritorial Rezina.

Precizăm că persoanele vinovate riscă până la 10 ani de închisoare, amenzi penale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

Câteva extrase din stenograme, în care medicii-experţi decid sorţile persoanelor cu dizabilităţi

📜Câteva extrase din stenograme, în care medicii-experţi decid sorţile persoanelor cu dizabilităţi‼️ Mama unui copil orb, nevoită să plătească 650 💶 de euro pentru „invaliditate pe viaţă”, deşi, legal, erau obligaţi să-i dea Medic-expert – Vă dă gradul 1, gradul 1 pe vedere, pe toată viața.Mama – Aha.Medic-expert – Dar de la dvs. ar să trebuiască vreo 200 – 250 (euro💶) așa.Mama – Încă 250?Medic-expert – Da, da, da, că îi pe toată viața. A sunat, vedeți că ea a sunat, și noi de-atâta și v-am chemat ca să vă șoptim, că ei vă dau.Mama – Aha.‼️ O persoană cu dizabilităţi, revoltată că nu i s-a acordat grad, îşi cere banii înapoi. Medic-expert – Se duce ea acuma şi schimbă nişte bani şi vă dă banii şi gata!Pacient – Bun.Medic-expert – Numai nu îmi cuvântaţi pe coridor, că nu o să aveţi pensie niciodată în viaţă!!!Pacient – Da mie nici nu-mi trebuie. Legal numai…Medic-expert – Închide-ţi gura, închide-ţi gura, că îţ dau una în bot eu amuş!!! ‼️ O persoană negociază „preţul” gradului de dizabilitateMedic-expert – Da poate vă mai primblaţi pe aici pe undeva prin piaţă?Pacient – Voi spuneţi ce îmi trebuie mie mai departe. Medic-expert – Nu cât? 6000! Mai mult nu trebuie, pentru dumneavoastră.Pacient – Şi ce grupă?Medic-expert – A doua.Pacient – A doua, pe viaţă?Medic-expert – Nu, nu deodată nu, deodată nu vă dă nimeni.

Posted by Centrul Naţional Anticorupţie on Tuesday, 18 August 2020

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: