VIDEO „Acum sunt o persoană neoficială, pot spune ce vreau”. Arestovici și-a explicat declarațiile privind războiul din Ucraina 
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Acum sunt o persoană neoficială, pot spune ce vreau”. Arestovici și-a explicat declarațiile privind războiul din Ucraina 

Alexei Arestovici, fostul consilier al şefului Biroului preşedintelui ucrainean, s-a îndoit de victoria Ucrainei în război din cauza conflictelor apărute în interiorul țării. Mai târziu, el a declarat că Ucraina va câștiga războiul, menționând că „Kremlinul și-a mutat eforturile pe frontul informațional, nereușind să obțină victoria” asupra ucrainenilor pe câmpul de luptă. 

„Nu credeți că acum suntem într-o istorie pe care nu o mai mișcăm noi? Ei lovesc figurile pe care le consideră cheie, pentru că se învârte deja istoria pe care noi nu o controlăm. (…) Noi suntem neînvinși doar atâta timp cât nu începem să ne certăm unul cu celălat. (…) Acum sunt o persoană neoficială, pot spune ce vreau – dacă toată lumea crede că garantat vom câștiga războiul, atunci este foarte diferit, din 14 ianuarie a încetat să mai fie așa. Cum credeți, evaluarea lui Duda [președintele Poloniei Andrzej Duda], că aceste luni sunt decisive și că nu se știe dacă Ucraina va supraviețui, el doar a spus-o așa sau s-a bazat pe unele informații”, a spus Arestovici, pe 21 ianuarie, într-un interviu acordat jurnalistului și politologului ucrainean Iurii Romanenko.

După aceste declarații, presa din Rusia dar și unele canale de Telegram din Ucraina au interpretat cuvintele lui Arestovici.

Ulterior, Alexei Arestovici a venit cu unele explicații.

„Noi războiul nu-l vom pierde. Dar să-l câștigăm a devenit mai dificil, pentru că Federația Rusă depune eforturi disperate pentru a nu pierde. Două luni în urmă, ei erau 210.000 pe teritoriul nostru, iar astăzi sunt peste 300 de mii. Și se planifică mai mulți. Îndeplinirea sarcinii de a câștiga războiul, așa cum ne-am declarat victorie („niciun soldat rus pe teritoriul nostru”), depinde în mod direct de două lucruri – suficiența și oportunitatea aprovizionării occidentale, capacitatea noastră de a organiza eforturile și durata îndelungată a voinței întregii țări. Dar judecând după numărul de rahat, noi avem alte preocupări în afară de război. Dar războiului aceasta nu-i place. Îi place toată atenția”, a scris Arestovici pe Telegram.

Pe 16 ianuarie 2023, un grup de deputați ucraineni a înaintat un demers către șeful Oficiului administrației prezidențiale Andrei Ermak cu cererea de a separa opiniile lui Arestovici de comunicatele oficiale ale instituției. Se întâmpla după ce Arestovici a declarat, pe 14 ianuarie, că racheta care a lovit blocul din Dnipro ar fi fost, de fapt, doborâtă de sistemul ucrainean de apărare antiaeriană.

Armata ucraineană a negat vehement informația. Ulterior, Arestovici și-a cerut scuze și a dat vina pe oboseală.

Declarația lui Arestovici a provocat furie în Ucraina. Primarul orașului Dnipro Boris Filatov l-a numit pe Arestovici „dobitoc narcisist” și „gură murdară”.

Pe 17 ianuarie, Alexei Arestovici și-a depus demisia, iar Biroul președintelui Ucrainei i-a aprobat cererea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: