VIDEO „Acum suportul NATO a devenit mai mare”. Maia Sandu, declarații la CNN despre situația din Moldova 

Președinta Maia Sandu a oferit un interviu postului american de televiziune CNN. Șefa statului a vorbit despre războiul din Ucraina și consecințele acestuia asupra Republicii Moldova. Maia Sandu a mai declarat că suportul NATO a devenit mai mare pentru țara noastră în contextul consolidării capacităților de apărare. 

Șefa statului moldovean a spus că „Ucraina își apără astăzi propria libertate, dar apără și libertatea Moldovei”.

„Chiar dacă, datorită Ucrainei, nu există o amenințare militară, în aceste zile ne confruntăm cu un război hibrid, sunt încercări ale Rusiei de a destabiliza situația în Moldova. Și faptul că avem problema regiunii transnistrene și avem trupe rusești care staționează acolo ilegal de decenii, desigur cresc riscurile de securitate pentru țara mea”, a comunicat Sandu, la CNN.

Președinta a mai spus că „propaganda este parte a războiului hibrid, transformarea resurselor energetice în arme este parte a războiului hibrid”.

„Gazpromul rus a tăiat aprovizionarea cu gaze a Moldovei până la 60% în pofida contractului pe care-l avem. În pofida faptului că noi plătim în condițiile unor prețuri înalte. Am văzut că grupurile corupte din Moldova, împreună cu forțele politice pro-ruse și care sunt susținute de Rusia, au organizat proteste pentru a destabiliza situația. De asemenea din considerentul că Rusia atacă infrastructura energetică din Ucraina, acest lucru are consecințe asupra Moldovei și noi avem pene de curent”, a comunicat Sandu.

Întrebată „ce fel de ajutor vi s-a oferit și dacă a ajuns la destinație?”, președinta a spus: „Noi am colaborat cu NATO anterior și acum suportul a devenit mai mare. Primim suport mai mare din partea țărilor membre NATO pentru a ne consolida capacitatea de apărare”.

„Evident nu putem face miracole într-un timp scurt, dar da, am făcut solicitări concrete pentru sectorul de apărare și, chiar dacă înțelegem că Ucraina este prioritară și trebuie să fie prioritară, noi sperăm să primim sprijin ca să ne creștem capacitățile noastre de apărare”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a fost întrebată și dacă Moldova este îngrijorată de răspunsul Rusiei în contextul acțiunilor efectuate de țara noastră spre calea europeană.

„Noi suntem o țară liberă și este decizia noastră cum să ne dezvoltăm țara și ce model de dezvoltare vrem să punem în practică. (…) Este decizia noastră, nu a Rusiei cum Moldova vrea să se dezvolte și unde vrea Moldova să ajungă”, a comunicat Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Asociația buchARTest lansează Artist on the Go, un program internațional de schimb cultural în arta urbană

Iunie – Septembrie 2025 – 5 orașe europene – Artiști din România și Republica Moldova

How real is REAL?
Aceasta este întrebarea care va călători în vara și toamna lui 2025 prin Europa alături de opt artiști selectați de buchARTest, în cadrul proiectului Artist on the Go – un program-pilot de schimb cultural dedicat artei urbane, co-finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.

Proiectul pilot reunește artiști emergenți și consacrați din România și Republica Moldova, care vor participa la cinci festivaluri de artă urbană de referință din

Hamburg (Millerntor Gallery #13) – 27 Iunie-4 Iulie
Pilsen (Wallz Festival) – 23-27 Iulie
Lecce (167B Street) – 2-6 August
Helsinki (Helsinki Urban Art) – 1-5 Septembrie
Amsterdam (ASA – Amsterdam Street Art) – 15-20 Septembrie

Artiști:
OCU, Alex Baciu, IRLO, Raluca Ilaria Demetrescu, Delia Cîrstea, Roper, Denis Nanciu și Dima Potapov

Artist on the Go creează o platformă de mobilitate artistică și dialog intercultural, în care cuvintele devin artă. Tema ediției – How real is REAL? – explorează puterea textului într-o lume dominată de manipularea vizuală, fake news și realități fragmentate. De la jocuri lingvistice la lucrări tipografice, artiștii vor crea murale, instalații și intervenții stradale care explorează inovator conceptul de reformulare de context prin integrarea artistică a unor cuvinte tip „prieteni falși” între limba română și limbile țărilor partenere, de exemplu cuvântul „NU” (română: negație; olandeză: acum), „TOT” (română: complet; germană: mort). Astfel, proiectul aduce o nouă dimensiune semantică și culturală artei murale și arată modul în care jocurile de limbaj pot fi instrumente eficiente ale artivismului.

Fiecare lucrare va fi documentată și promovată online, iar procesul creativ va fi prezentat într-o expoziție finală și o conferință (25-30 Septembrie), organizate de asociația buchARTest.  

De ce este important?
– Este primul pas spre o rețea internațională de schimburi culturale pentru arta stradală din România și Republica Moldova
– Oferă vizibilitate unor voci diverse și explorează noi medii artistice

– Conectează artiști, comunități și parteneri din întreaga Europă în jurul unui limbaj comun: arta ca act de coeziune socială

Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.

Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: