Facebook

VIDEO Ambasadorul SUA calmează spiritele în Moldova: Misiunea diplomatică este aici, Moldova nu e în pericol

Ambasadorul SUA în Republica Moldova Kent D. Logsdon a oferit primul său interviu televizat presei din Republica Moldova. În cadrul ediției din 29 aprilie a emisiunii „Vinerea cu Anatolie Golea” („Пятница с Анатолием Голя”) de la RTR Moldova, diplomatul american a declarat că nu sunt indicii care ar arăta că Moldova este în pericol. Declarația a fost făcută în contextul războiului din țara vecină.

Potrivit ambasadorului, pe durata acestei perioade complicate, nu s-a întâmplat nimic care ar putea indica că Moldova este în pericol, iar țara este ținta acțiunilor militare.

Logsdon a menționat că ambasada colaborează cu Guvernul Moldovei și face schimb de informații pe tema securității.

„Noi, misiunea diplomatică, suntem aici. Desigur, în fiecare zi este necesar să fie evaluată siguranța cetățenilor SUA și a echipei noastre și noi împărțim această informație cu colegii și partenerii noștri din guvern. Pe durata acestei perioade dificile nu a existat nimic care să indice că Moldova este în pericol sau este ținta acțiunilor militare”, a argumentat oficialul american.

***

Pe 27 aprilie, ambasada SUA în R. Moldova a actualizat riscul de securitate în privința călătoriilor în stânga Nistrului și le-a recomandat cetățenilor americani să părăsească imediat această regiune. Motivul invocat este exploziile care s-au produs pe 25 și 26 aprilie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: