Un avion Boeing 737 al companiei Alaska Airlines a aterizat de urgență după ce și-a pierdut un geam, scrie g4media cu referire la BBC. Cazul a avut loc pe 5 ianuarie. Avionul s-a întors în statul american Oregon, după 35 de minute de zbor spre California. Acest tip de avion a fost oprit la sol în martie 2019, pentru un an și jumătate, după ce două s-au prăbușit. Acum, compania aeriană a declarat că va bloca „temporar” la sol toate cele 65 de aeronave 737 Max 9 ale sale pentru a efectua inspecții.
Avionul Boeing 737 Max 9 al companiei Alaska Airlines s-a întors la Portland după 35 de minute de zbor spre California, după ce o secțiune exterioară, inclusiv un geam, a căzut.
Alaska a precizat că 177 de pasageri și membri ai echipajului se aflau la bord și „a aterizat în siguranță”. Compania aeriană a declarat că va bloca „temporar” la sol toate cele 65 de aeronave 737 Max 9 ale sale pentru a efectua inspecții. „Deși acest tip de eveniment este rar, echipajul nostru de zbor a fost instruit și pregătit să gestioneze situația în siguranță”, a precizat compania aeriană.
Agenția Federală de Aviație din SUA a precizat că avionul „s-a întors în siguranță… după ce echipajul a raportat o problemă de presurizare”. Boeing a declarat că a luat cunoștință de incident și că „lucrează pentru a aduna mai multe informații”. „O echipă tehnică a Boeing este pregătită să sprijine ancheta”, a precizat aceasta.
Avionul zbura la o înălțime de peste 4.876 m (16.000 ft) când a început coborârea de urgență, potrivit datelor de urmărire a zborului. Măștile de oxigen au fost folosite în timpul incidentului, care a început la aproape 5.000 de metri altitudine, la scurt timp după decolare.
Potrivit sursei, imaginile arată cerul de noapte vizibil printr-o deschizătură în fuzelajul aeronavei, fiind observate de asemenea materiale izolatoare și alte resturi. Alte imagini arată scaunul cel mai apropiat de secțiunea afectată, un scaun de la fereastră despre care pasagerii au spus că era neocupat, înclinat în față. Sursa a mai precizat că zona afectată se afla în treimea din spate a avionului, în spatele aripii și al motoarelor.
Secțiunea de fuzelaj în cauză pare a fi o zonă care poate fi utilizată ca ușă suplimentară de ieșire de urgență de către unii operatori de aeronave de acest tip, dar nu și de către Alaska, a menționat sursa.
Boeing 737 Max a fost descris ca fiind „cea mai analizată aeronavă de transport din istorie” după o serie de probleme de siguranță și investigații. Presa a scris că Max a fost oprit la sol în martie 2019 pentru un an și jumătate după ce două avioane de acest tip s-au prăbușit în circumstanțe similare, ucigându-i pe cei aflați la bord.
Pentru a zbura din nou, fiecare avion Max a suferit modificări semnificative, deși schimbările nu ar fi fost vizibile din exterior, iar pasagerii nu ar fi observat nicio diferență.
Mai recent, Boeing a declarat că va crește ritmul livrărilor de 737 Max după ce a rezolvat o eroare de aprovizionare care a necesitat efectuarea unor inspecții îndelungate ale noilor avioane și ale stocurilor sale, a relatat agenția de știri Reuters.
Aproximativ 1.300 de aeronave 737 Max au fost livrate clienților. Luna trecută, Administrația Federală a Aviației a îndemnat companiile aeriene să inspecteze modelele Max pentru a depista un posibil șurub slăbit în sistemele de control al cârmei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!