(VIDEO) Business din închisoare. Cum un grup de deținuți „vindeau” mașini virtuale de după gratii

Mai mulți deținuți din penitenciarele din Moldova au pus la cale o schemă infracțională prin care deposedau așa-numiții beneficiari de sume bănești de până la 9 mii de euro. Conform oamenilor legii, aceștia postau anunțuri de vânzare a mașinilor importate din Europa, iar pentru acest lucru cereau un avans. Sumele erau preluate de anumiți intermediari și variau între 1500 și 9000 euro. Prejudiciul total al acestei scheme este de aproape 2 mln lei.

„Bănuiții își conectau conturi pe pagina de internet de publicare a anunțurilor de vânzare. Ulterior, preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau în vânzare. Aceștia le cereau clienților sume de bani în avans de la 1500-3000 euro. Uneori cereau aceste sume în mod repetat, iar unii păgubași ofereau sume și până la 9 mii euro. Într-un final ștergeau conturile cu anunțuri și renunțau la numerele de telefon folosite. În calitate de curier pentru luarea banilor erau persoane din afara penitenciarelor”, a spus procurorul PCCOCS Vladimir Idriceanu.

Oamenii legii au documentat cazul aproape un an de zile. În consecință, au fost făcute 60 de percheziții, în 14 raioane ale țării și în cinci penitenciare. Pe acest caz au fost depuse și 20 de plângeri.

Drept urmare, au fost reținuți 24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor, iar 19 deținuți din peste cinci penitenciare urmează să fie etapați pentru audieri în cadrul investigațiilor. Majoritatea suspecților nu erau angajați în câmpul muncii. Aceștia riscă închisoare de la 8 până la 15 ani.

Între timp, directoarea interimară a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Liuba Jignea-Suveica a declarat că au fost inițiate anchete de serviciu, pentru a stabili dacă angajații ANP au fost complici la comiterea acestei infracțiuni.

Amintim că pe 23 noiembrie, pe marginea acestui caz, au avut loc percheziții de amploare în mai multe penitenciare din țară,

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/Spații Verzi

Contracte de 1 milion cu propria firmă de flori? Șefa „Spații Verzi” neagă acuzațiile consilierilor PAS

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită demisia Emiliei Braga, directoarea interimară a Întreprinderii Municipale „Spații Verzi”, pe care o acuză de conflict de interese. Mai exact, PAS susține că Braga ar fi încheiat contracte de peste 1 milion de lei cu firma de flori pe care ar conduce-o. Într-o reacție publică, Emilia Braga a respins acuzațiile, calificându-le drept „nefondate, false și lipsite de orice justificare legală sau factuală”.

Potrivit consilierilor PAS, între 2019 și 2022, firma „Flower Bloom”, care ar fi fost fondată și administrată de Braga, ar fi semnat contracte de peste 1 milion de lei cu întreprinderea municipală pe care aceasta o conduce. Aleșii locali susțin că muncitori de la Spații Verzi ar fi fost trimiși să muncească pe terenuri și în sere care i-ar aparține Emiliei Braga, iar plantele cultivate acolo ar fi fost ulterior vândute înapoi întreprinderii.

PAS cere, în acest context, demisia imediată a Emiliei Braga, inițierea unei anchete de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și transmiterea probelor către CNA, Procuratura Generală, Curtea de Conturi și Poliție.

„Stimați chișinăuieni, nu putem construi un oraș european cu oameni care fug de lege și se ascund după garduri și pază. Chișinăul are dreptul la transparență. Angajații au dreptul la respect. Cetățenii au dreptul să știe adevărul”, susțin consilierii municipali aleși pe listele PAS.

În reacție, Emilia Braga a respins ferm acuzațiile, pe care le califică drept nefondate și lipsite de suport legal. Ea afirmă că declarația sa de avere reflectă transparent deținerea firmei „Flower Bloom”, iar de la momentul numirii sale în funcția de șef de sector, în 2022, și ulterior ca directoare interimară, nu a fost semnat niciun contract cu Î.M. „Spații Verzi” sau alte entități subordonate.

„Afirmațiile privind presupusa utilizare a muncitorilor de la întreprindere în scopuri personale, mai exact la sere proprii, sunt la fel de neadevărate. Acestea nu se bazează pe nicio investigație oficială și nu există nicio hotărâre sau concluzie emisă de organele abilitate în acest sens. Subliniez că în cazul în care ar exista suspiciuni de ilegalitate, există instituții competente care investighează și sancționează astfel de fapte. Până în prezent, nu a fost identificată nicio încălcare din partea mea”, a declarat Emilia Braga.

Șefa interimară de la Spații Verzi a făcut apel la „responsabilitate și respect față de adevăr”. Ea a precizat că își rezervă dreptul de a acționa pe cale legală, în instanța de judecată, la atacurile pe care le consideră „nefondate” asupra reputației sale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: