(VIDEO) Business din închisoare. Cum un grup de deținuți „vindeau” mașini virtuale de după gratii
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Business din închisoare. Cum un grup de deținuți „vindeau” mașini virtuale de după gratii

Mai mulți deținuți din penitenciarele din Moldova au pus la cale o schemă infracțională prin care deposedau așa-numiții beneficiari de sume bănești de până la 9 mii de euro. Conform oamenilor legii, aceștia postau anunțuri de vânzare a mașinilor importate din Europa, iar pentru acest lucru cereau un avans. Sumele erau preluate de anumiți intermediari și variau între 1500 și 9000 euro. Prejudiciul total al acestei scheme este de aproape 2 mln lei.

„Bănuiții își conectau conturi pe pagina de internet de publicare a anunțurilor de vânzare. Ulterior, preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau în vânzare. Aceștia le cereau clienților sume de bani în avans de la 1500-3000 euro. Uneori cereau aceste sume în mod repetat, iar unii păgubași ofereau sume și până la 9 mii euro. Într-un final ștergeau conturile cu anunțuri și renunțau la numerele de telefon folosite. În calitate de curier pentru luarea banilor erau persoane din afara penitenciarelor”, a spus procurorul PCCOCS Vladimir Idriceanu.

Oamenii legii au documentat cazul aproape un an de zile. În consecință, au fost făcute 60 de percheziții, în 14 raioane ale țării și în cinci penitenciare. Pe acest caz au fost depuse și 20 de plângeri.

Drept urmare, au fost reținuți 24 de bărbați și femei din afara penitenciarelor, iar 19 deținuți din peste cinci penitenciare urmează să fie etapați pentru audieri în cadrul investigațiilor. Majoritatea suspecților nu erau angajați în câmpul muncii. Aceștia riscă închisoare de la 8 până la 15 ani.

Între timp, directoarea interimară a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Liuba Jignea-Suveica a declarat că au fost inițiate anchete de serviciu, pentru a stabili dacă angajații ANP au fost complici la comiterea acestei infracțiuni.

Amintim că pe 23 noiembrie, pe marginea acestui caz, au avut loc percheziții de amploare în mai multe penitenciare din țară,

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: