VIDEO „Aveam un metru și nouăzeci, înalt eram”. Refugiu în artă pentru un bărbat din Fălești, rămas fără picioare și o mână

Un bărbat din Republica Moldova a devenit sculptor fără o mână și ambele picioare, scrie nordnews.md. Este vorba de Ghenadie Tverdohleb, în vârstă de 35 de ani, din raionul Fălești. În 2015 a auzit prea târziu zgomotul de tren și a fost victima unui accident, în municipiul Bălți. Și-a găsit refugiu în sculptură, iar lucrările sale au ajuns deja în mai multe țări, printre care România și Germania. Bărbatul a spus că suportul oferit de stat este prea mic pentru a face față cheltuielilor și a cerut ajutorul oamenilor pentru a deschide un atelier, dar și pentru a-și cumpăra un cărucior electric.

Un grav accident de tren l-a lăsat pe Ghenadie Tverdohleb fără picioare și o mână. Accidentul a avut loc în 2015, în municipiul Bălți. „Nici n-am auzit zgomotul de tren, era prea târziu. Am întors capul și l-am văzut prea aproape. Cum mergeam pe linie, am sărit să ies din linie, însă picioarele au alunecat și eu am căzut pe șina dreaptă”, a menționat Ghenadie Tverdohleb.

Timp de cinci zile, el s-a aflat în stare de inconștiență. Când s-a trezit, medicii i-au spus că a rămas în viață ca prin minune „Am văzut că mâna este legată și mă gândeam că și picioarele sunt legate, nu le puteam mișca. I-am rugat să-mi dezlege picioarele pentru că nu mai puteam de durere. Când m-au dezvelit mi-au spus că am avut accident de tren, că am fost lovit și nu am picioare”, a spus bărbatul. „Plângeam și spuneam cum am fost și cum am rămas. Aveam un metru și nouăzeci, înalt eram. Acum m-am retras după operația asta, parcă-s un ghem de ață”, a adăugat el.

Potrivit sursei, mai târziu, Ghenadie Tverdohleb și-a găsit refugiu în sculptură, iar lucrările sale au ajuns deja în mai multe țări.

„Mi-a venit așa o idee. La început am început a sculpta am făcut-o pe Maica Domnului cu mâinele în sus și Isus Hristos în potir. Am văzut că-mi reușeșete. Lucrările mele au ajuns și în Anglia, în Germania am trimis 10 cruci. (…) Și în Italia am trimis lucrări, iar în România nici nu mai țin minte câte sunt”, a adăugat el.

Cea mai scumpă lucrare pe care a reușit să o vândă a ajuns în România și a costat 1500 de roni (aproximativ 5 800 lei MDL).

Potrivit sursei, deși are cel mai înalt grad de dizabilitate, bărbatul a spus că suportul oferit de stat este prea mic pentru a face față cheltuielilor. „Ajutorul din partea statului este în valoare de 700 de lei. Pentru căldură, în perioada rece este de 800 de lei. Pensia cu compensația este de 1500 de lei”, a menționat el.

Ghenadie Tverdohleb a spus că vrea să-și deschidă un atelier. Și mai are un vis – un cărucior electric. „Mi-aș dori un cărucior electric pentru a mă deplasa la prieteni, până în drum, uneori îmi trebuie la poștă, dar așa trebuie să mă împingă cineva cu acesta manual”, a comunicat el.

Dacă îți dorești să faci o donație, o poți face AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: