Stela Untila/NewsMaker

(VIDEO) Biblioteca Națională a împlinit 190 de ani de la fondare. NewsMaker, invitată să prezinte campania #citeșteMoldova

Scriitori, directori de biblioteci, antreprenori și ambasadori și-au dat întâlnire la Biblioteca Națioală a Republicii Moldova, care a împlinit 190 de ani de la fondare. Cu această ocazie, redacția NewsMaker a fost invitată să prezinte campania #citeșteMoldova, pe care am lansat-o la începutul acestui an.

Biblioteca Națională a Moldovei a organizat o serie de activități prilejuite de consemnarea a 190 de ani de la fondare și trei decenii de la atribuirea statutului de bibliotecă națională. Acestea au început pe 22 august și se vor încheia pe 26 august.

Ex-premierul Ion Sturza, fondator elefant.ro. Foto: Stela Untila/NewsMaker
Dorian Furtună, etolog, autor de cărți, foto: Stela Untila/NewsMaker

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a menționat că, pentru o bibliotecă națională, 190 de ani este o vârstă fragedă și a vorbit despre digitalizare: „Trăim momente dificile și totodată favorabile dezvoltării, pentru a lăsa o urmă în istoria Bibliotecii Naționale. Suntem în pragul unei ere noi, suntem abia la începutul unei epoci digitale. Biblioteca digitală a zilei de mâine înseamnă nu doar documente scanate, înseamnă o altă abordare și este, în primul rând, așa cum bine ați menționat în documentarul realizat despre Biblioteca Națională, despre oameni”.

Ministerul Culturii

La evenimentele consacrate aniversării au mai participat scriitori precum Iulian Filip, Dorian Furtună, Maria Pilchin, academicianul Mihai Cimpoi, actorul, regizorul, director artistic al Teatrului „Alexei Mateevici” Nicolae Jelescu, directori de biblioteci, reprezentanți ai Bibliotecii Naționale. De asemenea, au participat ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Yoshihiro Katayama și ambasadorul SUA în Moldova, Kent Doyle Logsdon.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Yoshihiro Katayama
Foto: Stela Untila/NewsMaker

Redacția NewsMaker a fost invitată să participe la sesiunea din 23 august, pentru a prezenta campania #citeșteMoldova, lansată la începutul anului.

Ideea acestei campanii ne-a venit la sfârșitul anului trecut, atunci când am făcut bilanțul lui 2021. Ne-am propus ca în acest an, pe lângă rolul informativ și analitic, să ne asumăm mai mult și rolul educativ al presei. De aceea, am lansat o campanie socială, cu scopul de a aduce cât mai multe cărți în casele locuitorilor țării”, a menționat redactorul-șef adjunct al NM Stela Untila.

Datele Barometrului Opiniei Publice (BOP) arată că doar 7% dintre moldoveni citesc în mod constant și 57% dintre ei nu au pus mâna pe o carte. NM și-a propus să contribuie la promovarea lecturii.

#citeșteMoldova a fost concepută în trei etape: un long read despre cultura lecturii în Republica Moldova, o serie din 10 filmulețe în care personalități celebre în Republica Moldova citesc un fragment dintr-o carte (la alegere) și un concurs printre cititori (am oferit premii pentru cele mai bune 3 recenzii la cărți recomandate de cititori). În etapa finală, vom oferi 100 de cărți ale scriitorilor basarabeni (50 în rusă și 50 în română). Acestea vor putea fi găsite în spațiile publice din Chișinău sau alte localități, datorită unor quest-uri despre care vom anunța pe rețelele de socializare. Norocoșii care le vor găsi vor fi îndemnați să-și facă un selfie și să posteze fotografia pe Facebook cu hashtagul #citeșteMoldova.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: