Stela Untila/NewsMaker

(VIDEO) Biblioteca Națională a împlinit 190 de ani de la fondare. NewsMaker, invitată să prezinte campania #citeșteMoldova

Scriitori, directori de biblioteci, antreprenori și ambasadori și-au dat întâlnire la Biblioteca Națioală a Republicii Moldova, care a împlinit 190 de ani de la fondare. Cu această ocazie, redacția NewsMaker a fost invitată să prezinte campania #citeșteMoldova, pe care am lansat-o la începutul acestui an.

Biblioteca Națională a Moldovei a organizat o serie de activități prilejuite de consemnarea a 190 de ani de la fondare și trei decenii de la atribuirea statutului de bibliotecă națională. Acestea au început pe 22 august și se vor încheia pe 26 august.

Ex-premierul Ion Sturza, fondator elefant.ro. Foto: Stela Untila/NewsMaker
Dorian Furtună, etolog, autor de cărți, foto: Stela Untila/NewsMaker

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a menționat că, pentru o bibliotecă națională, 190 de ani este o vârstă fragedă și a vorbit despre digitalizare: „Trăim momente dificile și totodată favorabile dezvoltării, pentru a lăsa o urmă în istoria Bibliotecii Naționale. Suntem în pragul unei ere noi, suntem abia la începutul unei epoci digitale. Biblioteca digitală a zilei de mâine înseamnă nu doar documente scanate, înseamnă o altă abordare și este, în primul rând, așa cum bine ați menționat în documentarul realizat despre Biblioteca Națională, despre oameni”.

Ministerul Culturii

La evenimentele consacrate aniversării au mai participat scriitori precum Iulian Filip, Dorian Furtună, Maria Pilchin, academicianul Mihai Cimpoi, actorul, regizorul, director artistic al Teatrului „Alexei Mateevici” Nicolae Jelescu, directori de biblioteci, reprezentanți ai Bibliotecii Naționale. De asemenea, au participat ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Yoshihiro Katayama și ambasadorul SUA în Moldova, Kent Doyle Logsdon.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Yoshihiro Katayama
Foto: Stela Untila/NewsMaker

Redacția NewsMaker a fost invitată să participe la sesiunea din 23 august, pentru a prezenta campania #citeșteMoldova, lansată la începutul anului.

Ideea acestei campanii ne-a venit la sfârșitul anului trecut, atunci când am făcut bilanțul lui 2021. Ne-am propus ca în acest an, pe lângă rolul informativ și analitic, să ne asumăm mai mult și rolul educativ al presei. De aceea, am lansat o campanie socială, cu scopul de a aduce cât mai multe cărți în casele locuitorilor țării”, a menționat redactorul-șef adjunct al NM Stela Untila.

Datele Barometrului Opiniei Publice (BOP) arată că doar 7% dintre moldoveni citesc în mod constant și 57% dintre ei nu au pus mâna pe o carte. NM și-a propus să contribuie la promovarea lecturii.

#citeșteMoldova a fost concepută în trei etape: un long read despre cultura lecturii în Republica Moldova, o serie din 10 filmulețe în care personalități celebre în Republica Moldova citesc un fragment dintr-o carte (la alegere) și un concurs printre cititori (am oferit premii pentru cele mai bune 3 recenzii la cărți recomandate de cititori). În etapa finală, vom oferi 100 de cărți ale scriitorilor basarabeni (50 în rusă și 50 în română). Acestea vor putea fi găsite în spațiile publice din Chișinău sau alte localități, datorită unor quest-uri despre care vom anunța pe rețelele de socializare. Norocoșii care le vor găsi vor fi îndemnați să-și facă un selfie și să posteze fotografia pe Facebook cu hashtagul #citeșteMoldova.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: