VIDEO Biden, adresare către ruși: „Nu sunteți dușmanii noștri, nu cred că vă doriți vărsare de sânge”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Biden, adresare către ruși: „Nu sunteți dușmanii noștri, nu cred că vă doriți vărsare de sânge”

SUA sunt gata să continue eforturile diplomatice pentru soluționarea disensiunilor cu Rusia. Însă dacă aceasta va ataca Ucraina, răspunsul va fi „hotărât și dur”. Declarația a fost făcută de către președintele american Joe Biden, în cadrul unei adresări pe tema situației din Ucraina. Liderul american a subliniat că SUA „sunt gata să plătească ca să-și apere valorile”, însă pentru Rusia un asemenea pas va presupune „pierderi economice enorme și foarte serioase”. 

SUA sunt gata pentru orice scenariu. Suntem pregătiți să căutăm soluții pe cale diplomatică împreună cu Rusia, să lucrăm cu partenerii noștri pentru îmbunătățirea securității în Europa și suntem gata să reacționăm în mod hotărât în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina. Ceea ce am demonstrat și în ultimele săptămâni și luni”, a declarat Biden.

Liderul de la Washington a mai spus că, în urma discuției cu Putin, au ajuns la concluzia că vor continua să depună eforturi de natură diplomatică pentru a ajunge la un consens între SUA, Rusia și Europa.

Suntem pregătiți să facem pași practici, care vor crește nivelul securității comune. Însă nu ne vom sacrifica principiile de bază. Orice țară are dreptul la suveranitate, integritate teritorială și dreptul de a-și alege calea de dezvoltare, de a-și alege cum să contruiască relațiile cu o țară sau alta. Vom continua consultările cu partenerii. Și atâta timp cât există speranță la o soluție pe cale diplomatică și nu se va utiliza forța militară, care poate provoca suferințe umane incredibile, vom face asta”, a mai spus președintele SUA.

Joe Biden a mai spus că SUA verifică dacă declarația Ministerului rus al Apărării cu privire la retragerea trupelor din apropierea frontierei cu Ucraina este adevărată, însă deocamdată analiștii sunt de părere că militarii rămân pe poziții care amenință țara vecină. Potrivit președintelui american, acolo rămân în prezent circa 150 mii de soldați ruși.

Noi considerăm că o invazie este în continuare posibilă, de aceea am îndemnat toți americanii să părăsească Ucraina. De aceea am transferat ambasada din Kiev la Lvov”, a mai spus Biden.

Liderul american a mai spus că SUA tratează situația „cu toată seriozitatea” și acesta este motivul pentru care face publică informația – pentru ca toată lumea să înțeleagă ce se întâmplă.

Și la fel de serios vreau să declar ceea ce NU facem. SUA nu este o amenințare pentru Rusia, Ucraina nu este o amenințare. Noi nu intenționăm să amplasăm sisteme de rachete în Ucraina. Poporul rus nu este o țintă pentru noi. Iar cetățenilor ruși vreau să le spun: nu sunteți dușmanii noștri. Și nu cred că voi vă doriți un război distrugător cu Ucraina, o vărsare de sânge. Acum 77 de ani am luptat umăr la umăr în timpul războiului. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost un război în care ne-am implicat din necesitate. Însă dacă Rusia va ataca Ucraina – va fi un război în care vom participa pentru că așa am decis”, a spus Biden.

Președintele american a amenințat Rusia cu noi sancțiuni, inclusiv împotriva „North Stream 2”. Biden a mai spus că SUA vor apăra teritoriul țărilor NATO și a subliniat că va urma „un răspuns dur” contra Rusiei nu doar în cazul unui atac asupra Ucrainei, ci și a unor atacuri cibernetice sau a altor forme de război.

Să nu aveți îndoieli: dacă Rusia va face greșeala să atace Ucraina, statele responsabile nu vor ezita să răspundă. Vom apăra libertatea. Și suntem gata să plătim orice preț”, a mai spus Biden.

Liderul american a plecat de la briefing refuzând să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Amintim că, potrivit unor surse apărute în presă, Rusia ar fi planificat un atac asupra Ucrainei astăzi, 16 februarie. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat 16 februarie – „Ziua Unității”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: