Își fac studiile într-o altă țară, trăiesc experiențe de neuitat și ridică burse echivalente cu unele salarii din Moldova. Anul trecut, peste 20 de studenți de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți au câștigat burse Erasmus+ și și-au făcut studiile în țări din Europa, precum România, Spania, Norvegia, Lituania și Germania. Potrivit nordnews.md, tinerii și-au împărtășit experiențele în cadrul evenimentului „La o ceașcă de cafea cu aromă de Erasmus+, ediția a VIII-a!”.
Valeria Ciobanu este o tânără care a beneficiat de două programe Erasmus+. Motivația principală a fost dorința de a învăța limba spaniolă, pe care astăzi o vorbește fluent.
„Beneficiile acestui program pentru mine au fost faptul că mi-am făcut foarte mulți prieteni, am cunoscut diferite culturi, am învățat într-o ambianță diferită cu tendințe inovative de predare, eu fiind viitoare profesoară, am vrut să cunosc mai multe tehnici, mai multe platforme de învățământ și am fost foarte satisfăcută. Am revenit cu un bagaj plin de cunoștințe pe care îmi doresc să le aplic în Republica Moldova”, a povestit tânăra.
Iar Elena Pînzescu a spus că datorită Erasmus+ a reușit să se descopere pe sine.
„Am hotărât să aduc o surpriză părinților, să fie mândri, să simt și eu ce înseamnă o viață mult mai responsabilă, să cunosc mai multe viziuni, mai multe culturi, iată de ce am aplicat. Am avut parte de coordonatori, de oameni care m-au încurajat și m-au condus spre calea cea corectă”, a menționat Elena Pînzescu.
Odată cu obținerea unor cunoștințe noi și a experienței de viață, studenții s-au bucurat și de burse între 750 și 950 de euro, potrivit sursei.
„Am trăit emoții de nedescris, iar când am venit acasă am observat unica „problemă” a acestui program – îți dorești să te reîntorci și să trăiești încă o dată acele momente de neuitat”, a declarat Leonardo Bogdan.
„Am pornit acest curajos drum în 2010, prin programele Ersamus Mundus, unde am avut mobilități atractive, unde am demonstrat că suntem parteneri de încredere și responsabilitatea pe care ne-o asumăm este ambivalentă. La moment, programul este Erasmus+ a trecut pe o altă dimensiune, lucrăm prin intermediul acordurilor interuniversitare”, a afirmat Valentina Prițcan.
Pentru a aplica la program într-o altă țară decât România, este necesară cunoașterea limbii engleze.
„De regulă, studentul trebuie să depună o scrisoare de motivație, un CV pe care orice student serios le are, decanatul ajută cu oferirea gratuită a două documente, statutul de student și certificatul care confirmă statutul și reușita academică. Ulterior, apare un document mai serios, unde studentul este ajutat de șeful de catedră, este vorba de contractual de învățare prin care se stipulează tipul de discipline”, a mai spus Valentina Prițcan.
Studenții pot aplica la bursa Erasmus+ pentru un semestru sau chiar două, a menționat sursa.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!