BBC

VIDEO Casele miliardarului rus Oleg Deripaska și a fiicei lui Vladimir Putin au fost ocupate de activiști

Un grup de tineri protestează într-un mod inedit la Londra. Aceștia se află de peste 3 ore la balconul unei case, considerată că ar aparține miliardarului rus, președinte al consiliului de supervizori al companiei „Bazovîi element”, președinte al En+ Group și al companiei RUSAL, cea mai mare companie din lume din industria aluminiului, Oleg Deripaska. Aceștia cer ca locuința să fie utilizată pentru cazarea refugiaților din Ucraina. Un caz similar a avut loc în Franța, cu o vilă care ar aparține fiicei lui Putin.

Potrivit BBC, un grup de protestatari a ocupat balconul locuinței care este considerată a fi în proprietatea oligarhului rus Oleg Deripaska. De peste trei ore, aceștia refuză să coboare, în pofida poliției și a salvatorilor. Mai mult, demonstranții au cerut să le fie adusă pizza. Jurnaliștii britanici scriu că, periodic, deasupra clădirii survolează un elicopter. În clădire se află polițiști.

„Polițiștii nu pot să ne facă nimic, pentru că stăm la margine și ne este pusă în pericol siguranța”, a declarat la telefon unul dintre protestatari.

Grupul cere ca vila de lux, estimată la peste 30 mln de dolari, să fie utilizată pentru găzduirea refugiaților ucraineni.

Reuters

În ajun, în orașul Biarritz din sudul Franței, activistul  Pierre Afner a pătruns într-o vilă care ar aparține fiicei lui Putin, Katerina Tihonova și fostului ei soț, scrie Radio Svoboda.

Activistul a solicitat ca vila să servească drept adăpost pentru refugiații care au avut de suferit din cauza regimului lui Putin, în special cei ucraineni, potrivit The Insider. Acesta a fost reținut de poliție, potrivit publicației Nice-Matin.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: