Andrei Mardari | NewsMaker

VIDEO Cât mai multe rute și reducerea taxei aeroportuare de 9 EUR. Termenul-limită oferit de Recean pentru schimbările de la Aeroportul Chișinău

Premierul Dorin Recean i-a cerut ministrei Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Lilia Dabija și directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață să aibă un „control personal strict” asupra proceselor din Aeroportul Internațional Chișinău. Recean a solicitat celor doi să efectueze un plan de dezvoltare al Aeroportului. „Îl așteptăm în maxim o lună”, a precizat prim-ministrul. În același termen, Dabija trebuie să elaboreze un plan cu privire la reducerea taxei de 9 euro. 

„Așa cum șefa statului a anunțat ieri, Aeroportul a revenit în gestiunea statului. Cu sânge, așa cum a fost și încă va fi dificil, dar a revenit și procesele acestea vor fi ireversibile. Eu vreau să o rog pe doamna ministră Dabija și domnul director Musteață: de acum încolo să aveți controlul personal strict asupra proceselor din Aeroport. Trebuie să facem ordine, trebuie să ne asigurăm că avem rute cât mai multe. De asta să faceți un plan de dezvoltare a Aeroportului. Îl așteptăm în maxim o lună”, a anunțat Recean, la ședința Guvernului din 4 aprilie.

El a vorbit și despre mașinile de lux care prestează servicii VIP pentru pasagerii Aeroportului.

„Cred că toată lumea a văzut reportajul cu ceea ce se întâmplă acolo, cu obiectele de lux, cu mașini și așa mai departe. Lucrurile acestea trebuie clarificate și noi trebuie să înțelegem că avem toleranță 0 față de fenomenul de corupție”, a precizat Recean.

În același timp, premierul s-a referit și la taxa de 9 euro. În ajun, șefa statului a cerut să fie revizuită „în sensul reducerii maxime a acestei taxe”.

„Așa cum a solicitat și doamna președinte, trebuie într-un termen restrâns să vedem cum foarte transparent și clar reducem taxa de 9 euro. Trebuie să avem un proces transparent, cu calcule foarte clare și un obiectiv foarte clar de reducere. În maxim o lună, doamna ministru să avem acest lucru rezolvat”, a conchis Dorin Recean.

Pe 28 martie 2023, autoritățile au finalizat procedura de transferare a dreptului de proprietate de la concesionarul Avia Invest către stat.

Pe 3 aprilie, președinta Maia Sandu a solicitat instituțiilor statului ca neregulile depistate la Aeroportul Chișinău să fie documentate. La fel, șefa statului a cerut să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager „în sensul reducerii maxime a acestei taxe”. Declarațiile au fost făcute de Maia Sandu, la Aeroportul Internațional Chișinău. „În 2013, prin tranzacții mincinoase, Șor, susținut de Plahotniuc, a furat de la cetățeni Aeroportul Internațional Chișinău luându-l în concesiune pentru 49 de ani. Ca urmare a acestei scheme, statul, adică noi, cetățenii, am pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde de lei’, a comunicat președinta.

Ulterior, administratorul adjunct al întreprinderii de stat Aeroportul Internațional Chișinău declara că în prezent are loc procesul de transmitere a bunurilor, aflate anterior în gestiunea Avia Invest, în proprietatea statului. El a menționat că automobilele care prestează servicii VIP pentru pasagerii Aeroportului trebuie și ele transmise statului. „Am considerat de cuviință că toate bunurile aflate în gestiunea SRL Avia Invest, concesionarului, trebuie să fie transmise întreprinderii de stat”, a comunicat reprezentantul întreprinderii.

Compania Avia Invest a făcut apel la administrația întreprinderii „să aibă bunul simț, să nu sperie sau să inducă în eroare pasagerii și companiile aeriene cu declarații nefondate”. În același timp compania a declarat că „președintele Sandu nu a fost informată corect și de fapt cifra de 1,6 miliarde de lei nu este o pierdere la bugetul de stat, dar un venit la bugetul de stat”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: